Stalno u aferama, ali nikad na sudu: Darko Tipurić priprema privatizaciju Dinama

Foto: Dulist.hr

DARKO TIPURIĆ, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, glavni je i odgovorni za izradu projekta privatizacije GNK Dinamo. Potvrdio je to u dnevnom tisku predsjednik Dinama Mirko Barišić, kazavši da će Tipurić predvoditi tim vrsnih stručnjaka.

Široj javnosti Tipurićevo ime, međutim, nije sinonim za stručnost već za brojne afere koje su se za njega vezivale, a zbog kojih je ostao i bez fotelje dekana na Ekonomiji. Priča je to koja je počela još 2009. godine, a koja nikada nije doživjela pravni epilog.

Poslovi s državnim firmama

U rujnu 2009. godine u medije je isplivala informacija da je Tipurić pod istragom Uskoka zbog navodno štetnih ugovora koje je potpisivao s HEP-om i drugim javnim poduzećima. Istražitelje su tada zanimali navodi da je Tipurić za HEP izrađivao i skupo naplaćivao menadžerske ugovore koji se besplatno mogu skinuti s interneta.

Također, Tipurić je s HEP-om i drugim javnim firmama surađivao i na izradi raznih studija, koje su ukupno koštale 35 milijuna kuna. Između 2004. i 2009. godine naručene su 33 takve studije, na kojima su uz Tipurića radili i još neki profesori Ekonomskog fakulteta.

Tipurić se tada branio tvrdnjama da ga "napada moćan lobi koji želi privatizaciju energetskog sektora". Javnost je na konferenciji za novinare uvjeravao da se na meti napada "određenih skupina" našao zbog toga što se protivio privatizaciji HEP-a.

Zbog ljetne škole ostao bez fotelje dekana

No, već koji dan kasnije Tipurićevo ime isplivalo je u još jednoj aferi, koja je u medijima opisana kao "legalna kupovina ispita na Ekonomskom fakultetu". Odvijalo se to navodno preko tzv. Međunarodne ljetne škole, koju je Tipurićev fakultet organizirao tri godine zaredom, a na kojoj su studenti mogli položiti ispite koje nisu uspjeli položiti u redovnom roku. Koštalo ih je to 2000 kuna po ispitu, a prolaznost na Ljetnoj školi bila je gotovo sto postotna.

Kada je i ovaj slučaj završio u medijima, tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš najprije je od Tipurića zatražio ostavku, a zatim ga i suspendirao. Par mjeseci kasnije Senat zagrebačkog Sveučilišta odlučio je Tipurića i trajno smijeniti s mjesta dekana nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na zahtjev Uskoka internom inspekcijom utvrdilo da je Tipurićeva Ljetna škola bila protuzakonita.

Tipurićev certifikat dobili šefovi Podravke, HEP-a, HAC-a...

Osim sporne Ljetne škole, Ekonomski fakultet pod ravnanjem Tipurića je u suradnji s Hrvatskom udrugom certificiranih članova nadzornih odbora (HUCNO) pokrenuo i program edukacije za članove nadzornih odbora. Tipurić je tada bio počasni predsjednik HUCNO-a, a u predsjedništvu su sjedili i Darko Marinac i Ivan Mravak, poznati iz afera u Podravci i HEP-u.

Njih dvojica su bili i među nositeljima Tipurićeva certifikata, zajedno s Damirom Polančecom, Juricom Prskalom (HAC), Goranom Legcem (HAC), Marijom Lovrinčevićem (HAC), Zdravkom Šestakom (Podravka) i Josipom Pavlovićem (Podravka). Odreda se radi o ljudima čija su imena bila vezana uz afere u kompanijama u kojima su radili, a zbog čega su mnogi od njih boravili i u Remetincu.

Nagađalo se tada i da je Tipurić zbog poznanstava s Polančecom i čelnim ljudima Podravke dobio mjesto u Nadzornom odboru te firme, zbog čega je bio i jedan od svjedoka u sudskom postupku za aferu Spice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.