Srpsko pravosuđe pred kolapsom: Odvjetnici štrajkaju već tri mjeseca, obratili se i Bruxellesu

Foto: Wikipedia

ŠTRAJK OKO 8.500 odvjetnika koji je paralizirao pravosuđe Srbije traje već skoro tri mjeseca, a na prosvjedu u četvrtak ispred srbijanske vlade pred više od 2.000 kolega predsjednik Odvjetničke komore Srbije Dragoljub Đorđević poručio je da su o razlozima štrajka izvješteni i Vijeće Europe i Europska komisija, s čijim dužnosnicima će se sastati u Bruxellesu.

Reagiranje europskih tijela, kako je rečeno, odvjetnička komora očekuje sljedećeg tjedna.

Odvjetnici u Srbiji štrajkaju od 10. rujna zahtijevajući smanjenje paušalnog poreza i promjene više zakona, među kojima i zakona o javnom bilježništvu kojim su notarima dodijeljene ranije ovlasti odvjetnika, poglavito u posredničkim poslovima u kupoprodaji nepokretnosti.

"Ministre trebat će i tebi odvjetnik"

Tijekom današnjeg prosvjeda odvjetnici su blokirali promet na raskrižju ispred vlade i ministarstva vanjskih poslova, noseći transparente "Odvjetnici su u pravu", "Ministre trebat će i tebi odvjetnik" i negodovali na spominjanje ministra pravosuđa Nikole Selakovića, čiju smjenu su pridodali početnim zahtjevima.

Čelnici odvjetničkih komora Srbije i Beograda poručili su vlastima da su "mjere pravne države za odvjetničku profesiju zakon i Ustav", te da će nastaviti štrajk sve do potpunog prihvaćanja njihovih zahtjeva.

Srpsko pravosuđe pred kolapsom

Štrajk su 10. rujna započeli prvo beogradski odvjetnici, a kolege iz cijele Srbije pridružile su im se tjedan dana kasnije 17. rujna i od tada je srbijansko pravosuđe faktički u kolapsu jer su odgođena skoro sva suđenja.

Štrajk je u rujnu započet poglavito zbog izmjena poreznih obveza i paušalnog oporezivanja kojim su odvjetnici bili nezadovoljni, a u međuvremenu su zahtjevi prošireni i na izmjene zakona koji reguliraju javno bilježništvo, te na ostavku resornog ministra Nikole Selakovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.