Splitski gradonačelnik kao Pinocchio: Karikatura koja je užasnula Baldasara

Ilustracija: Dalibor Lovrić

DALIBOR LOVRIĆ, doktor filozofije i profesor na umjetničkoj akademiji, zaposlen u Službi za kulturu Grada Splita, našao se na udaru splitskog gradonačelnika Ive Baldasara zbog svojih karikatura i javnih istupa. Baldasar traži otkaz za Lovrića, kojeg je predao Službeničkom sudu. Optužio ga je za nerad, ali i zloporabe.

Pitanje slobode

Lovrić drži da su inkriminacije smiješne i neutemeljene jer je lani imao najveći broj riješenih predmeta. Iza svega se krije, smatra, Baldasarova želja da uguši pravo na slobodnu misao i riječ. 

"Ova karikatura je jedna iz serije. Baldasar je Pinocchio, a skakavac je gradski vijećnik Gojko Čepo. Ne mislim da sam napravio išta blasfemično. Ovo je pitanje slobode, a mene plaši koliko ljudi žele biti neslobodni", kaže Lovrić.

Progon otpočeo nakon "sljedbenika telećeg pogleda"

Sve je, otkriva, krenulo nakon što je prije godinu dana objavio prvo kritičko pismo o Baldasaru i njegovom stilu vladanja. U Slobodnoj Dalmaciji naslovljeno je: "Imponiraju vam sljedbenici telećeg pogeda". Lovrić tvrdi da otada konstantno traje pritisak.

"Baldasar vrijeđa zaposlenike. Razvio je doušnički sustav putem svog partijskog kadra instaliranog u Banovinu te zaveo atmosferu straha koja ne pomaže ničemu. Mene je nedostojno optužio za nerad i ogovaranje, a ja sve što objavim pošaljem njemu. Formalno sam najobrazovaniji i imam najveći broj riješenih predmeta. Njemu je crtež zloporaba", kaže Lovrić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.