Šokirao na dječjoj misi: Svećenik prepričao krvavo samoubojstvo djevojčice

REDAKCIJI Indexa obratila se ogorčena čitateljica i majka koja je na nedjeljnom misnom slavlju u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na Malešnici svjedočila propovijedi koja je, u najmanju ruku, bila neprikladna, posebno ako se uzme u obzir da je misa bila namijenjena novopečenim školarcima. Propovijed velečasnog Đure Zrakića šokirala je mnoge roditelje koji su svoje osnovnoškolce toga dana poveli na misu, a reagiranje jedne čitateljice prenosimo u cijelosti.

"U župi Bezgrešnog začeća B.D.M. na Malešnici jučer je na dječjoj misi velečasni Đuro Zrakić održao propovijed od koje se vjerojatno mnogim roditeljima digla kosa na glavi. Djeci je ispričao tragičnu priču o 15-godišnjoj djevojčici Ireni, njegovoj prijateljici iz razreda, koja se ubila bacivši se pod vlak jer su je roditelji napustili. Uz prilično ogavne opise i aluzije na to kako je izgledalo njezino tijelo nakon očajničkog čina, svećenik se potrudio naglasiti sve žalosne i potresne elemente priče o djevojčici iz disfunkcionalne obitelji, ne vodeći nimalo računa o tome koliko je sadržaj njegove propovijedi primjeren njegovim slušateljima, od kojih je većina tek krenula u prvi razred osnovne škole. Misa je bila posvećena upravo novopečenim školarcima, koje je u crkvu na blagoslov pozvala vjeroučiteljica u školi i koji su se rado odazvali, čak i oni kojima to inače nije navika. No, neki roditelji ostali su šokirani sadržajem kojem su njihova djeca bila izložena.

Poruka Zrakićeve propovijedi o tome da bi roditelji više vremena i ljubavi trebali posvećivati svojoj djeci svakako je pozitivna i dobrodošla, ali detaljna priča o tragediji, samoubojstvu i takvoj ogromnoj žalosti definitivno nije prikladna za prvoškolce, koji još ni ne znaju što je to samoubojstvo i koji, nasreću, nisu imali prilike suočiti se takvim teškim životnim pričama. Svoju je propovijed Zrakić trebao ispričati na nekoj misi "za odrasle", kada u crkvi ne sjede prvašići koji tek polako upoznaju život i za koje bi bile puno prikladnije teme ispunjene ljubavlju i pozitivnim razmišljanjem.


Tragedija o 15-godišnjoj Ireni nije bila jedini uznemirujući opis nesretnih životnih sudbina. Djeca na misi tako su čula i priču o djevojčici koju je majka ostavila dok je imala sedam godina kako bi izgradila uspješnu karijeru. Djevojčica je bila neutješna te je njezina bol završila psihičkim poremećajima zbog kojih je završila u ustanovi. Budući da i sama imam sedmogodišnjakinju, mogu se samo nadati da je ubuduće neće napadati strahovi da joj se mama, po uzoru na onu mamu iz priče, više nikada neće vratiti svaki put kad ode na posao. Potrudit ću se objasniti joj da nije sve u životu tako crno kao taj dan u crkvi, a s "teškim" životnim temama upoznavat ću je postupno, kada osjetim da je spremna, što sa sedam godina nikako nije. I dobro ću razmisliti o tome kad će sljedeći put nedjeljno prijepodne provesti na misi.


Zadavši taj dodatni udarac osjećajima prvašića, ekipa s propovjedaonice potrudila se naglasiti da se Zrakić dugi niz godina bavi problematikom disfunkcionalnih obitelji te da još sličnih priča pastva može pročitati u njegovoj knjizi, koja se, prikladno, prodavala ispred crkve za 50 kuna. Nisam provjerila jesu li za kupljene primjerke izdavali račun."

Velečasni Tomić: Djeca nisu shvatila o čemu je Zrakić propovijedao

Velečasni Vinko Tomić iz Župe bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, koji je predvodio nedjeljno misno slavlje, za Index je prokomentirao kako se slaže da je propovijed velečasnog Zrakića bila ipak malo "preoštra", ali i da vjeruje da ona neće imati značajnijeg utjecaja na djecu i njihov pogled na život jer mališani ionako "nisu shvatili o čemu je on pričao".

"Djeca nisu ni razumjela što je velečasni Zrakić govorio, njima ti pojmovi nisu potpuno jasni, ali sigurno je točno da je u propovijedi ipak malo pretjerao. Ja to nikada ne bih učinio, uvijek se vodim prema Evanđelju i ne podržavam ono što je učinio Zrakić. Ponekad i svećenici vole ići u ekstreme, ali daleko od toga da ne postoje i pozitivni primjeri u životu preko kojih djeca mogu učiti o obitelji i ljubavi", kazao je za Index velečasni Tomić. Nije objasnio zašto je pozvao Zrakića da održi propovijed i zašto ga nije zaustavio kada je shvatio da propovijeda "preoštro", ni kakva je poanta odlaska djece u crkvu ako slušaju o stvarima koje ne razumiju.

Tvrdi da mu se roditelji nakon mise nisu žalili na propovijed, ali da je i on sam primijetio kako se Zrakić većinom usmjerio na govor o svojoj knjizi, a ne na vrijednosti na koje bi se trebao usredotočiti tijekom propovijedi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.