Soči u deset slika: I najveći su plakali i - padali na guzicu

Foto: Getty Images / Guliver image
Video: Dario Dalmacija 

ONI su nas natjerali da pamtimo Soči, pa s uvodom nećemo duljiti. 

1. Ako tražimo heroja čitavih netom završenih Igara, nema straha da ćemo previše razbijati glavu oko toga  tko bi to trebao biti. Norveška i svjetska legenda, "Kralj biatlona" kako mu glasi nadimak, Ole Einar Bjoerndalen u Sočiju se upisao zlatnim slovima u olimpijsku povijest. Osvajanjem dvije zlatne medalje prestigao je mitskog nordijca,  svog sunarodnjaka Bjorna Daehlieja i postao najuspješniji sportaš u čitavoj povijesti Zimskih olimpijskih igara.

2. Da će Kanada osvojiti zlato u hokeju i tako obraniti naslov iz Vancouvera dalo se zaključiti ako iole pratite hokej. Jednostavno, ljudi su najbolja hokejaška družina na svijetu i zlato je bilo očekivano. No, da će Rusija svoj najavljivani pohod na zlato završiti već u četvrtfinalu porazom od hrabrih Finaca, e tome se nitko nije nadao. Ovječkin, Malkin i Kovaljčuk imena su koja su „vođi“ Putinu i čitavoj Rusiji garantirali spektakularno finale protiv Kanade u turniru zbog kojeg su Rusi i tražili ove Igre. Ipak, to se nije dogodilo, Finci su prošli dalje, osvojili broncu, a legendarni Timo Selanne, kultna ikona finskog hokeja je sa 43 godine proglašen za najboljeg hokejaša turnira.

3. Slovensko ulaganje u sport i sustavan te metodičan rad, dobili su svoju zadovoljštinu u Sočiju. Samo na ovim Igrama Slovenci su osvojili umalo više medalja nego na svim dosadašnjim, a Tina Maze je sa dva zlata potvrdila status slovenske sportske heroine, a srebrni Peter Prevc će zasigurno biti budućnost svijeta skijaških skokova.

4. Ono što je  u muškoj konkurenciji Bjoerndalen, u ženskoj je Darija Domračeva. Ova sjajna bjeloruska Biatlonka u Sočiju je osvojila tri zlata i donijela je barem tračak radosti u jedinu europsku zemlju koja i dalje ima smrtnu kaznu.

5. Poljski skijaški skakač Kamil Stoch je osvojio oba pojedinačna zlata i tako je napravio nešto što je do sada uspjelo samo dvojici – Mattiju Nykänenu i Simonu Ammannu (dva puta). Ipak, usprkos dominaciji Poljaka, sentimentalni favorit svih onih koji vole ovaj sport bio je „vječni mladić“ Noriaki Kasai. Kasa-San sa svojom 41 godinom i sa već 7 Igara na svojim leđima, napokon je uspio osvojiti svoju prvu pojedinačnu medalju, onu srebrnu na velikoj skakaonici, a nijanse su ga dijelile i od zlata. Šteta, no kako je i sam rekao, vidimo se za četiri godine u Pyeongchangu, a kako je Kasai kao vino, što stariji to bolji, ne bi bila ni senzacija da i tamo napravi neko čudo.

6. Ruski olimpijac Viktor Ahn, odnosno bivši južnokorejski predstavnik poznatiji kao Ahn Hyun-Soo, proglašen je najuspješnijih sportašem Olimpijskih igara u Sočiju. Korejac, koji od 2011. godine nastupa pod ruskom zastavom zbog svađe s korejskim savezom koji mu nije dopustio nastup za Koreju u Vancouveru je s tri zlata i jednom broncom u brzom klizanju najuspješniji sportaš na Igrama u Sočiju. Ahn je pomeo goropadne Nizozemce u njihovom nacionalnom sportu i osvojio zlata na 500, 1000 i štafeti 5000 metara, dok je broncu uzeo na 1500 metara.

7. Uz velike uspjehe i divne sportske trenutke, ove Igre će se također pamtiti i po skandaloznoj i licemjernoj odluci MOO da ukrajinskim sportašima ne dopusti nošenje crnog flora i odavanje pijeteta za sve poginule u krvavim neredima u Kijevu. Na odgovor Ukrajinaca nije se trebalo puno čekati. Već sutradan ih je više od polovice napustilo Soči.

8. Veliki "mangup“ svjetskog skijanja, čudesni Amerikanac Bode Muller, čovjek koji je jednom u samo 17 dana pobijedio u svakoj od četiri discipline Svjetskog kupa i u Sočiju je želio puno toga reći. No, nakon utrka bio je većinom ljut i usamljen. Na kraju je ipak došao do bronce u veleslalomu. Osvojio je svoju šestu medalju i u dirljivom nastupu pred kamerama posvetio ju svom lani preminulom bratu, koji bi se vjerojatno također natjecao u Sočiju u snowboardu.

9. Zbog Kostelića se u Sočiju padalo na guzicu. Koncentrirali smo se na Ivicu koji je vozio utrku karijere i osvojio srebro u superkombinaciji, treće u nizu na olimpijskim igrama. Jedan od najvećih hrvatskih sportaša postao je jedini zimski olimpijac s četiri srebrne medalje u povijesti. Samo legendarni namibijski sprinter Frankie Fredericks ima isti olimpijski učinak kao Ivica. No, nisu ovo bile samo njegove igre, nakon četiri ciklusa od olimpijskog života oprostio se Ante Kostelić. Napravio je to u stilu - njegov slalom izazvao je skandal, no Gips im je sve lijepo objasnio. 

10. Vladimir Putin od svog obiteljskog ljetnikovca napravio je olimpijski centar i uložio 51 milijardu eura da mu se ispred kuće igraju neki od najvećih sportaša svih vremena. Iza kulisa su uvijek politika i moć, a Puti je uspješno promovirao svoje ciljeve. Nije uzeo "samo" hokejaško zlato, ali Rusi su najuspješnija nacija predsjednikovih Igara, osvojili su duplo više medalja nego u Torinu i Vancouveru zajedno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.