Snowden: U SAD-u ne bih imao pošteno suđenje!

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI američki obavještajac Edward Snowden u četvrtak je ustvrdio da se ne može vratiti iz Rusije u SAD jer u toj zemlji sigurno ne bi imao pošteno suđenje, a svoju je domovinu ujedno pozvao da poveća zaštitu zviždača, objavio je Reuters.

U "online" intervjuu Snowden je negirao optužbe da je ukrao šifre američke Nacionalne sigurnosne agencije te osudio prijetnje koje mu je u medijima uputio neimenovani obavještajni dužnosnik, ali i vladino masovno prisluškivanje građana.

"Povratak u Sjedinjene Države bio bi najbolje rješenje za vlast, javnost i mene, no to nažalost nije moguće zbog trenutnih zakona o zaštiti zviždača koji ne pokrivaju suradnike službi nacionalne sigurnosti poput mene", napisao je Snowden. Dodao je da zakon na temelju kojega je optužen nije napisan kako bi se koristio protiv ljudi koji rade u javnom interesu.

Protiv zviždača koji trenutno živi u Rusiji, nakon što je objavio tajne američke vladine dokumente, u SAD-u je pokrenut kazneni postupak. Prošle je godine zbog toga pobjegao iz SAD-a u Hong Kong, a potom u Rusiju gdje je dobio jednogodišnji azil.

Dužnosnici SAD-a žele da se Snowdena vrati u Sjedinjene Države radi sudskog procesa, a njegovo razotkrivanje velikog broja ukradenih tajnih dokumenata SAD-a izazvalo je rasprave u svijetu o razmjerima američkog elektroničkog nadzora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.