Sindikati uoči prosvjeda: U prosvjed idemo zbog navale na kontejnere!

Foto: Darko Tomaš/Cropix

SVE JE spremno za veliki sindikalni prosvjed na središnjem zagrebačkom trgu u srijedu točno u podne. Očekuje se dolazak više od 15 tisuća ljudi, sindikati tvrde da na organizaciji nisu štedjeli te da nije njihova briga ako netko dođe na prosvjed skupljati političke bodove...

Povorka će krenuti s Trga Francuske republike. Točno u podne stižu na Trg bana Jelačića, odakle će, najavljuje predsjednik SSSH Mladen Novosel, Vladi poručiti.

"Mijenjate smjer politike kojom vodite ovu zemlju. Ka otvaranju novih radnih mjesta, pokretanju proizvodnje, solidarnosti, pravednosti i jednakosti. Ako to niste u stanju, gospodo, dozvolite građanima da demokratskim putem mijenjaju vas", kaže Novosel.

Podršku prosvjedu dali su Crkva, branitelji, ali i Laburist Dragutin Lesar, koji je u ime solidarnosti predložio da se državnim dužnosnicima smanji plaća za 21 posto. Sindikate ne brine činjenica da bi prosvjed mogao postati poligon za skupljanje političkih bodova.

"Nema mogućnosti da netko sa svojim stranačkim obilježjima, parolama bude u našoj povorci", kaže čelnik Radničkih sindikata Damir Jakuš.

S njim se slaže i predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever: "Nije naša briga tko će se sve na to odazvati i u tome prepoznati, niti hoće li netko u tome skupljati političke bodove". Da su bolje radili svoj posao i služili građanima, a ne sebi i svojima, tada bi se umjesto ovog prosvjeda častili po Maksimiru, Jarunu, Marjanu, a ne izlazili na cestu, smatra Sever.

"U ovom trenutku sve je više kandidata koji otvaraju jedan te isti kontejner, koji se natječu već od rane noći tko će prvi do njega. Ono što želimo prosvjedom poručiti jest - nemojte nas voditi u smjeru kontejnera", jasan je Sever. Vladi zamjeraju i, kako kažu, pokušaj zavade privatnog i javnog sektora, što je čelnik Matice sindikata Vilim Ribić potkrijepio primjerom.

"Najbolje bi vam to ilustrirao izjavom jedne naše članice, na skupovima koje smo organizirali po Hrvatskoj. Radi u javnom sektoru kao učiteljica. Ima supruga koji radi u privatnom sektoru, koji se boji za posao i ima nezaposleno odraslo dijete. Njezin je zaključak bio - pa kakva je to glupost? Zar moje nezaposleno dijete i moj suprug jedva čekaju da meni, u javnom sektoru, smanje plaću", pita se Ribić.

Oglasio se i ministar rada Mirando Mrsić, koji tvrdi da je prosvjed legalno pravo sindikata, ali da nije istina da socijalni dijalog ne postoji

"Kad govorimo o Zakonu o radu, upravo traju bipartitni razgovori između sindikata i poslodavaca. Nakon prosvjeda ćemo sjesti za stol i nastaviti razgovore oko promjena koje su nužne u Hrvatskoj, da bi nam bilo bolje", najavio je Mrsić. Nakon prosvjeda sindikalni čelnici će put Maksimira na proslavu Praznika rada. Na na naše pitanje koliko će organizacija prosvjeda stajati, Novosel odgovara.

"Nismo štedjeli na kvalitetnoj organizaciji prosvjeda i to možemo otvoreno reći", dodao je Novosel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.