Sindikati: Uprava Mirne je morala znati za 3,9 milijuna kuna prioritetnih tražbina

Foto: Glas Istre

U ROVINJSKOJ tvornici za preradu ribe Mirna, danas je održana tiskovna konferencija na kojoj je sudjelovao i predsjednik PPDIV-a Šimo Orešković koji je prije sastanka sa radnicima održao sastanak i sa rovinjskim gradonačelnikom Giovannijem Sponzom.

Iz današnjeg obraćanja javnosti predstavnika Sindikata PPDIV-a saznajemo nove detalje sa zadnjeg ročišta o predstečajnoj nagodbi na kojemu se odlučivalo o rovinjskoj Mirni. Predstavnici sindikata obavijestili su javnost i o svojim kontaktima i razgovorima koje su ovih dana vodili u Ministarstvu financija sa zamjenikom ministra Borisom Lalovcem, rovinjskim gradonačelnikom Giovanijem Sponzom i članovima Savjetodavnog vijeća za predstečajne nagodbe.

Predsjednik Sindikata Šimo Orešković detaljno je opisao tijek zadnjeg sudskog ročišta kad je odbijena predstečajna nagodba - na tom su ročištu bili i predstavnici sindikata.

Po njegovim riječima, na tom se ročištu trebalo raspravljati o planu koji je još prije godinu dana objavljen, a po kojemu je:

"Bila je predviđana dokapitalizacija Hrvatske poštanske banke od strane tvrtke Geneza. Međutim, dopunom plana dan prije glasovanja je to eliminirano i HPB se našla u redovitom položaju vjerovnika, da će se reprogramom ta situacija duga prema njima rješavati. HPB se na ročištu pojavila i tražila da se ipak vrati pozicija da oni dokapitalizaciju Mirnu. Uprava to nije prihvatila i zbog toga je sve to skupa palo."

Uz to, Orešković objašnjava zašto se dogodila ta situacija i kako je došlo do dopune plana koja je predana sudu dan prije ročišta.

"Pojavila se situacija koja je utjecala na to, a ta je situacija bila da je iz onih 27 milijuna kuna duga prema Ministarstvu financija, 3 ili 7 dana prije toga utvrđeno da 3,9 milijuna pripadaju u prioritetne tražbine i da to ne može ići u reprogram, nego da se mora odmah platiti."

Zbog toga je, kaže Orešković, promijenjen, to jest smanjen iznos duga prema Ministarstvu financija koji je trebao ići u reprogram pa se Hrvatska Poštanska banka povukla iz prije najavljenog plana.

"Ubacilo se da se ovo mora platiti u roku od godinu dana i time je izostala HPB. Međutim, mene čudi zašto se nije znalo 7-8 mjeseci da u tih 27 milijuna ima 3,9 milijuna prioritetnih tražbina. To je stvar Uprave, to su oni morali znati."

Nakon sudskog rješenja o predstečajnoj nagodbi Upravi Mirne ostaje još mogućnost žalbe, a ukoliko se žalba ne prihvati Mirna ide sigurno u stečaj, a tada nestaje i ova vlasnička struktura koja trenutno drži tvornicu, no to ne znači i kraj poslovanja rovinjske Mirne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.