Sindikat željezničara Milanoviću: Ne jamčimo socijalni mir, ako sutra ne dobijemo plaću

SINDIKAT hrvatskih željezničara uputio je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću tražeći isplatu plaća radnicima društva Održavanja vučnih vozila HŽ Holdinga. Sindikat upozorava da 579 radnika koji se bave održavanjem lokomotiva i motornih vlakova nisu dobili plaće za lipanj.

"Prema financijskom stanju društava HŽ Holdinga, nije vjerojatno da će plaća biti isplaćena i sutra, što znači da će isplata plaće zarađene u lipnju, biti isplaćena tek u kolovozu. Do podneva iz HŽ-a stizale su optimistične informacije da će danas biti isplaćene plaće svih kćerinskih društava, no dio društava isplatio je plaće, a OVV, kojem je vlasnik HŽ Vuča vlakova, ostao je bez isplate.

"Za isplatu plaće treba im 5,5 milijuna kuna"

Razlog zašto se obraćamo Vam je taj što je društvo Održavanje vučnih vozila sve vrijeme imalo pozitivno poslovanje, a tek u 2012. počinju problemi, prvenstveno iz razloga što se dio poslova koje je to društvo obavljalo, preusmjerava u TŽV Gredelj, kao i radi nenaplaćenih potraživanja vlasnika HŽ Vuče vlakova, koja onda ne plaća niti svoje dobavljače.


I sada, društvo ima 40 milijuna kuna potraživanja, od čega 22,5 milijuna kuna u dospijeću, a za isplatu plaće treba im 5,5 milijuna kuna.

"Sindikat neće moći jamčiti socijalni mir"

Apsurdno je da određena društva, koja bilježe dugogodišnje gubitke, isplaćuju plaću i to mnogo ranije od društva Održavanje vučnih vozila. Ima slučajeva da se plaće isplaćuju i društvima koja jedva da imaju ikakva potraživanja, a OVV d.o.o. plaću ne može isplatiti iako ima potraživanja u sedmerostrukom iznosu.

Ukoliko se plaća radnika društva OVV d.o.o.za lipanj ne isplati na sutrašnji dan, Sindikat hrvatskih željezničara neće moći jamčiti socijalni mir radnika društva Održavanje vučnih vozila", stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuje predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.