Sindikat kabinskog osoblja: Inspektori HZZO-a se iživljavaju nad pacijentima!

Foto: Admir Buljubašić / Cropix

SINDIKAT kabinskog osoblja prozvao je HZZO da radi pritisak na liječnike koji su zaposlenicima Croatia Airlinesa otvorili bolovanje, pa se bolesni zaposlenici ili iz nužde ili straha vraćaju na posao.

Na terenu ima svega. Od normalnih situacija, do toga da liječnici nisu htjeli otvoriti ili produžiti bolovanje, pa su neki s temperaturom i povraćanjem morali na hitnu gdje su dobili potvrdu da su bolesni, otkrila je za Media servis Tamara Herceg iz Sindikata. Tvrdi da liječnici zaposlenicima Croatia Airlinesa tvrde da im nije ništa i da mogu ići raditi.

"Napravljen je pritisak na liječnike i na moje kolege. Neki su došli na let, neki jer nisu mogli dobiti bolovanje, a neki ga iz straha nisu ni otvorili. Kapetani su im rekli da nisu sposobni za let i poslali su ih doma", objašnjava Herceg. Dodaje da se radi o kaosu i čudnoj situaciji. "Ako se nekoga vidi kako povraća, blijedo izgleda, trese se i znoji se, ako je to nekome potrebno...A eto, ljudi rade i to, nažalost", zaključila je Herceg.

"Pritišću liječnike i iživljavaju se nad pacijentima"

U priopćenju poslanom medijima Sindikat kabinskog osoblja optužio je inspektore HZZO-a da vrše pritisak nad liječnicima, te da se iživljavaju nad pacijentima.

"Radnici, za koje je utvrđeno i potvrđeno od inspekcije da doista jesu bolesni, prolazili su iživljavanja koja bi se u uređenijem društvu smatrala silovanjem, s obzirom da odbijanje znači otkaz, dok su se drugi odlučili vratiti na posao protivno preporuci liječnika zbog straha i pretrpljenih neugodnosti", poručuje se u priopćenju.

Kao primjer se navodi slučaj u kojem je inspektorica jednoj djelatnici s crijevnom virozom odlučila napraviti rektalni pregled, i to pred liječnikom opće prakse! "Nakon nepotrebnog ponižavanja, iz kojeg se ništa nije moglo zaključiti o navedenoj bolesti, inspektorica HZZO je potvrdila da nije riječ o lažnom bolovanju", stoji u priopćenju sindikata.

"Kolegica koja je došla kod doktora radi otvaranja bolovanja, u tom je trenutku već krenula medijska hajka i natpisi po novinama, doktor joj odgovara da nažalost kaku god bolest imala bolovanje joj neće otvoriti", ispričala je Tanja Mirić iz Sindikata.

Zlostavljaju i radnike koji nisu na bolovanju

Pritisak se vrši i na liječnike same, što je evidentno jer doktori odbijaju primiti pacijente s povišenom temperaturom, proljevom i mučninama zbog čega je nekima uskraćena medicinska pomoć, dok su je drugi bili prisiljeni potražiti na hitnoj, tvrde iz sindikata. Dodaju da se krše i prava radnika koji nisu na bolovanju, a kojima Uprava Croatia Airlinesa ukida slobodne dane i godišnje odmore.

"Radnicima se na slobodan dan raspoređuje let, a onaj tko ne dođe raditi može dobiti izvanredni otkaz", kažu iz sindikata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.