Šikaniranje novinara: Velika Britanija za veliki totalitarizam!

Foto: Gulliver Image/ Getty Image

"BIO je to jedan od najbizarnijih trenutaka u dugoj povijesti Guardiana", opisao je posljednje događaje Alan Rusbridger, glavni urednik britanskog lista The Guardian opisujući kako je morao uništiti  kompjutorski hard-disk s materijalima Edwarda Snowdenai to pod nadzorom dva suradnika britanske tajne službe GCHQ.

Kako piše njemački Deutsche Welle to nije jedini slučaj pritiska vlasti na novinare u zemlji koja se smatra jednom od kolijevki demokracije. Tako je prije samo dva dana u londonskoj zračnoj luci Heathrow privremeno uhićen David Miranda, životni suputnik Guardianovog novinara Glenna Greenwalda koji je objavio Snowdenove povjerljive informacije. Policija ga je saslušavala skoro devet sati - koliko je maksimalno dopušteno zakonom ako ne postoji sudski nalog za uhićenje. 
 
"Oni su me ispitivali o mom čitavom životu i oduzeli mi kompjutor, mobitel i fotoaparat", ispričao je Miranda prenosi Deutsche Welle. Nakon 8 sati i 55 minuta vraćena mu je samo putovnica i dopušteno mu je da nastavi put u Rio de Janeiro. Britanska policija pozvala se na zakon o borbi protiv terorizma koji dopušta vremenski ograničeno uhićenje bez sudskog naloga i nazočnosti odvjetnika, a osumnjičeniku ne daje pravo na uskraćivanje iskaza.
 
Organizacija "Reporteri bez granica" je ocijenila da se pod krinkom antiterorističkih mjera pokušava uništiti mreža na kojoj se zasniva novinarski rad Guardiana. Ona je također istaknula da nema nikakvih informacija o tome da bi Miranda imao bilo kakve veze s terorizmomm.
 
"U zapadnim demokracijama je novost da se novinarsko izvještavanje kvalificira kao terorizam", ironično je komentirao novinar Glenn Greenwald prenosi DW. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.