Saudijski muftija: Djevojčice su sasvim spremne za brak već sa 10 ili 12 godina

VELIKI muftija Saudijske Arabije Abdul Aziz bin Abdulah uspio je svojim radikalnim stavovima o braku šokirati većinu muslimana.

Naime, muftija je u razgovoru za list World Observer kazao kako su "u krivu svi koji traže pomicanje dobne granice za stupanje u brak, jer su djevojčice od 10 ili 12 godina dovoljno zrele za takav čin", iako je mahom riječ o dogovorenim brakovima u koje one ulaze bez vlastitog pristanka.

"Naše majke i bake udavale su se kad su imale samo 12 godina. Dobro odgojene djevojčice su u tom uzrastu sasvim spremne za bračne dužnosti", kazao je muftija Abdulah.

Muftija nije u dodiru s vremenom


Profesor islamske teologije na američkom sveučilištu North Carolina Omid Safi smatra kako muftijini komentari samo pokazuju da je "on potpuno van svih tokova kada je riječ o modernom islamu". "Muftijina izjava je katastrofalna iz mnogo razloga, ali prvenstveno zato jer ignorira element pristanka na brak. Ne može se očekivati da bi bilo koja 10-godišnja djevojčica pristala na brak s odraslim muškarcem", kazao je Safi za Huffington Post.

"Čini mi se da njegove izjave samo potvrđuju da su saudijske vjerske vlasti potpuno izgubile kontakt s vlastitim narodom i nisu svjesne o novim islamskim normama koje se uspostavljaju u cijelom svijetu", dodao je Safi.

Da u Saudijskoj Arabiji ipak vrijede neka druga pravila pokazuje i činjenica da je saudijski sud 2009. godine odbio poništiti brak šestogodišnje djevojčice i 58-godišnjeg muškarca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.