Sanader dobio što je želio

IVO SANADER jedva je dočekao gostovanje na televiziji.

To je bilo vidljivo iz njegovih rečenica, iz gesta i odgovora, a naročito iz odgovora koji su izostali. Opet je govorio samo ono što je htio, a odbijao pričati o onome što mu ne paše. Opet je izigravao žrtvu, glumio heroja, zaobilazio istinu, muljao i konstruirao, glumatao i napadao.

I opet mu je sve to prošlo.

Stanković si je sam kriv

Uostalom, čim je emisiju otvorio govorom o demokraciji, o pravu na slobodu govora i o podmetnutim tekstovima znali smo da to neće dobro završiti.

Nema sumnje, Sanadera je trebalo zvati na HTV. Ali je isto tako trebalo znati što se s njim želi učiniti, kao što je Aleksandar Stanković trebao znati što ga čeka. A na kraju sam si je kriv za ono što mu se dogodilo.

Nažalost, poslije emisije na svoje su došli mnogi od onih koji su od početka bili protiv Sanaderova gostovanja.

ZERP ili EU

Jer Sanader je opet glumio domoljuba. Ponavljao je da nije pristao na sporazum sa Slovenijom jer nije htio praviti teritorijalne ustupke zbog ulaska u EU, a istodobno je prešutio - i voditelj zaboravio - da je nešto slično već učinio, kad se zbog Europske unije odrekao ZERP-a na Jadranu.

Sanader je opet glumio žrtvu. Govorio je o zamrznutoj imovini, ali nije otkrio kolika je. Jadao se da preživljava s dvadeset tisuća kuna, ali je priču o satovima i računima izbjegavao u interesu sudskoj procesa. Žalio se na neravnopravan položaj u postupku, iako je baš on potpisao zakone kojima se to omogućava.

Javne presude

Žalio se da je žrtva križarskog rata Mladena Bajića, ignorirajući činjenicu da Bajić radi njemu isto ono što je po Sanaderovu nalogu radio Branimiru Glavašu, Hrvoju Petraču, Vladimiru Zagorcu...

Piše javne presude prije onih sudskih.

Zanimljivo je bilo da se Sanader nije ni sa kim posebno obračunavao, osim s Bajićem kao strankom u postupku. Zbog Jadranke Kosor se javno ispričao, ali je ipak nije želio cipelariti zbog broševa. O Zoranu Milanoviću i Ivi Josipoviću nije ni stigao govoriti jer ga nitko nije pitao. S Vladom Šeksom i Andrijom Hebrangom lako se obračunao. Novinare usput popljuvao. Ninu Pavića tek okrznuo.

Ali zato je u vezi Bajića otkrio da se sada on češe tamo gdje je druge svrbilo dok je on bio premijer.

Otkrio toplu Bajićevu vodu

Iz pozicije žrtve Sanader otkriva da je Bajić poltron koji služi vlasti i čini joj usluge u zamjenu za novi mandat, da ne se usudi procesuirati ljude dok su na položajima, nego ih dočekuje kad padaju, da piše medijske optužnice, manipulira oprosnicama, konstruira dokaze i vrši pritisak na sud.

Baš kao što je to činio i onda kad mu je Sanader davao mandat. U zamjenu za umjetničke slike.

Ako je ovo gostovanje ičemu služilo, onda je poslužilo Sanaderu da se obračuna sa svojim tužiteljem.

To je išlo toliko daleko da je bivši šef HDZ-a ustvrdio da je pravosuđe bilo bolje u Jugoslaviji, usporedivši Bajićevu statistiku uspješno riješenih predmeta sa Sovjetskim Savezom i Sjevernom Korejom.

Uglavnom, nije štedio argumente.

Mangupski kliker

Ali u ostatku emisije, kad je okončao svoj križarski obračun s glavnim državnim odvjetnikom, a voditelj ga zaboravio podsjetiti da je primanjem umjetničkih slika od državnog odvjetnika kao premijer prekršio zakon, Sanader je samo demonstrirao onu vještinu koja ga je godinama održavala na vrhu.

Opet je do izražaja došla njegova retorička uvjerljivost, njegov kliker da izbjegne neugodno pitanje ("Zašto niste prije shvatili kakav je Bajić?" "Zato što se nisam bavio pravosuđem"), a naročito mangupska crta koja se ne može naučiti u školi, nego samo pokupiti na ulici.

S time se teško nositi. Jer Sanader gotovo redovito pronalazi način da kaže samo ono što on hoće. Iz njega je iznimno teško izvući iskreno priznanje i istinu, isprovocirati sram i kajanje. Teško ga je čak i izbaciti iz takta, što je Stankoviću ove nedjelje - nekim čudom - bilo čak i teže nego prije nekoliko godinama kad je Sanadera ugostio kao premijera.

Jači nego 2007.

Danas je Sanader bio peterostruki optuženik, najomraženiji političar u državi, izbačen iz HDZ-a, osramoćen i ostraciziran. Pa ipak, izgledalo je da je ove nedjelje bio u snažnijoj poziciji nego u ožujku 2007. godine: manje se morao braniti sada nego dok je bio na funkciji.

Prije pet godina Stanković ga je pitao je li peder. Danas ga čak nije pitao je li lopov.

Uglavnom, Sanader je znao zašto ide na HTV. Nakon viđenog, nismo sigurni je li HTV znao zašto ga zove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.