SDP želi spriječiti da Kerum zavlada biračkim odborima: HGS vlast, a svi ostali oporba?!

Foto: Tom Dubravec (Cropix)

U SPLITU prava gužva u šesnaestercu. Da bi se sastavili birački odbori potrebno je utvrditi tko je vlast, a tko oporba. Naizgled jednostavno, zapravo nije niti malo jednostavno.

Kerum je tako ustanovio da su u Gradu Splitu na vlasti njegovi HGS-ovci, a da su svi ostali oporba! Hm?! Kako li je onda Kerum imao onda onih svojih čuvenih 13 ruku, kada HGS-ovaca ima tek 9 u Gradskom vijeću? Sama logika ne dopušta takvu mogućnost.

HGS-u pola mjesta u biračkim odborima?

Ako zanemarimo formulu koja matematički ne može opstati, Kerumova podjela ima jednu praktičnu korist. U situaciji kada je vlast isključivo HGS, a svi ostali oporba, to znači pola mjesta u biračkim odborima na razini Grada Splita. Za preostale dvije fotelje bit će se teško izboriti.

SDP je već prepoznao problem te su Županijskom izbornom povjerenstvu u Splitu uložili prigovor na takvu raspodjelu.

SDP: U vlast treba ubrojiti i HČSP i SU

SDP-ovci, naime, smatraju da bi uz Kerumov HGS, među vladajuće trebalo svrstati i HČSP zbog Luke Podruga te SU zbog Milice Cipci, vijećnika koji su vrlo dosljedno Kerumu čuvali leđa i dizali ruku. Bila je među njima i Ljubica Vrdoljak, no ona je nezavisna, a za odbore se sada tuku samo stranke. Zanimljivo je možda da će za nove izbore i Vrdoljak i Podrug vrlo izvjesno biti na HDZ-ovoj listi.

A HDZ i SDP?

Status HDZ-a također je vrlo dvojben. Naime, u Gradskom vijeću su dizali ruke za proračun, vijećnik Mirko Ramljak dobio je i prostor na Rivi bez natječaja. Jedino što se moglo nazvati oporbom u njihovim redovima bili su sada već bivša Sanja Bilač i već neko vrijeme odbačeni, ali ne i zaboravljeni dr. Duje Marasović.

Ekstenzivnijim tumačenjem svega što se protekle četiri godine zbivalo u Splitu, moglo bi se, dakako, postaviti i pitanje oporbenjaštva SDP-a i HNS-a u Gradskom vijeću. Često su izostajali sa sjednica te tako pružali priliku Kerumu da čak i sa apsolutnom manjinom ima relativnu većinu i sasvim dovoljno ruku za guranje svojih projekata. Valja primijetiti i da su se u gradskim firmama za vrijeme Kerumovog mandata zbrinjavali kadrovi stranke s Bačvica, o čemu je Index redovito izvješćivao. Mogu li se onda kao takvi smatrati oporbom? 

Jedina prava oporba: Sanja Bilač i Luka Roguljić

Na kraju saziva splitskog Gradskog vijeća jedini koji može pošteno reći "bili smo oporba Kerumu", osim već spomenute Sanje Bilač, koja danas ide sama u trku za gradonačelničku fotelju, vijećnik je HDSSD-a Luka Roguljić. Uz Bilač je jedini koji se konzistentno i dosljedno suprotstavljao Kerumu i njegovoj politici, i to od trenutka kada je njegova tadašnja stranka HSP napustila savez sa Kerumom, a to je bilo nakon biranja Duška Mucala za intendanta splitskog HNK u drugoj polovini 2010. godine. Roguljić je dignuo ruku za Mucala, ali to je bilo posljednje što je Kerum dobio od njega.

Od puste oporbe, spade tako knjiga u Splitu na dva slova. A da je vjerovati Kerumu, HGS je sam vladao Gradom, što je, kako smo već vidjeli, matematički nemoguće.

U Županiji nije bilo ovoliko problema. Tu su stvari već posložene. Vlast su HDZ, HGS i HSS, dvije fotelje u odborima podijelit će po mandatima, s druge strane također nema nikakvih dubioza. SDP je već sve dogovorio sa ostatkom društva koje čine HNS, HSU, HSP, HČSP i HSLS.

Šundov: Nismo imali ništa potpisano

Index o svemu ima i komentar Jure Šundova, Kerumovog zamjenika.

"Istina je da su vijećnici Luka Podrug, Milica Cipci i naročito Ljubica Vrdoljak bili konstantno uz nas, no mi nemamo ništa potpisano, za razliku od županije. Tako smo stavili da je na vlasti bio HGS, a da su svi ostali bili oporba. Neka se SDP žali, ako smatraju da je bilo drugačije. To je njihovo pravo", kazao nam je Šundov.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.