SDP-u veći problem novine nego glad: PDV na hranu ostaje, ali se smanjuje na novine!?

Foto: Davor Pongračić/Copix

MINISTAR financija Slavko Linić predstavio je na sjednici Vlade izmjene Zakona o PDV-u. Novinama će se od 1. srpnja smanjiti stopa na 5 posto. Smanjenje PDV-a za novinsko izdavaštvo je zadnji ustupak koji Vlada može napraviti da bi olakšala opstanak novina, komentirao je premijer Zoran Milanović.

"To je zadnja stvar koju, u smislu popuštanja poreznog pritiska, Vlada može učiniti za izdavaštvo. Sada zaista moraju dalje sami tražiti unutarnje rezerve i konkurentnost na tržištu. Dakle, to je erga omnes prema svima. Svi izdavači će od toga imati nekakvu korist ili mali predah, ali nakon toga opstat će samo oni koji ozbiljno rade posao, koji znaju gde je treba štedjeti, a gdje ulagati", istaknuo je Milanović.

Linić je najavio mogućnost smanjenja PDV-a i za neke prehrambene artikle.

"Moram napomenuti da intenzivno razgovaramo s Ministarstvom poljoprivrede i sektorom proizvodnje hrane da možda još neke stope za hranu smanjimo s 25 na 10%. To je vrlo težak razgovor jer su zahtjevi negdje preko 2,5 milijardi kuna za smanjenje i to je ograničavajuće za naš proračun u 2013. godini", rekao je Linić.

Od 1. siječnja 2015. PDV-om će se oporezivati i građevinsko zemljište. Također, Slavko Linić najavio je uvođenje PDV-a na promet nekretninama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.