Ruski disident Hodorkovski najavio novo poglavlje u borbi s Putinom

Foto: Hina

''RUSIJA trati vrijeme u posljednjih deset godina,'' rekao je naftni tajkun i nekoć jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, Mikhail B. Hodorkovski, na večeri sponzoriranoj od američkog Freedom Housea.

Riječ je o njegovom prvom obraćanju američkoj publici i poklonicima nakon što je prošle godine pušten iz zatvora.

"Mi sada moramo nadoknaditi izgubljeno vrijeme", rekao je Hodorkovski označivši svoj povratak na političku scenu i novi pokušaj formiranje oporbe čiji je cilj svrgnuti Putina i uspostaviti europski stil demokracije na ruskom tlu.

Promjena sustava

Hodorkovski je prošlog mjeseca najavio ponovno uspostavljanje ''Otvorene Rusije'', zaklade koja podržava civilno društvo u njegovoj domovini.  

''Nije samo Putin taj koji mora biti  zamijenjen, moramo promijeniti čitav sustav,'' ocijenio je 51-godišnji disident pred novinarima i stručnjacima za vanjsku politiku okupljenima na večeri.

Prema njegovoj procjeni, tek 12 posto Rusa je trenutačno orijentirano prema Europi i on se nada da će nagovoriti veći broj sunarodnjaka da promijene kurs i gledišta.

''Ja vidim mogućnost da ponudim sebe dijelu populacije koji je proeuropski orijentiran, da postanem njihov politički predstavnik. Ne znam hoće li mi to poći za rukom, ali ja ću to pokušati,'' rekao je bivši tajkun čije se bogatstvo lagano topi dok živi u egzilu u Švicarskoj.


Hodorkovski je pokazao okolišanje oko ideje da sam postane budući vođa Rusije. ''Ja se uistinu nadam da će pronaći nekog drugog. Povijesno gledajući, osoba zadužena za tranzicijska razdoblja najčešće završava u zatvoru, a meni je toga dosta,'' kazao je izazvavši smijeh i pljesak publike.

Malo po malo

Čitava ideja je ionako nategnuta, piše New York Times i podsjeća da oligarsi poput Khodorkovskog, koji ima židovske korijene, nikad nisu bili posebno popularni u Rusiji, gdje ih populacija krivi za zlouporabu državne imovine.

Štoviše, Hodorkovski se nije usudio vratiti u Rusiju otkad je pušten iz zatvora, zbog čega su ruske novine Nezavisimaya Gazeta na njegovu najavu o političkoj reaktivacije reagirale s ocjenom da ''najpoznatiji politički izbjeglica riskira postati neprijateljem zemlje''.

No, njegovi pobornici kažu da ga ne treba podcjenjivati, a oni s kojima se susreo u Washingtonu ne sumnjaju u njegovu odlučnost. ''Ja moram reći da me impresionirao,'' kaže David J. Kramer, predsjednik Freedom Housea koji promiče demokraciju i ljudska prava diljem svijeta.

Sam Hodorkovski pak nema nikakvih iluzija o brzim promjenama u Rusiji. On procjenjuje kako je vjerojatnost da će Putin za deset godina još uvijek biti na vlasti oko 50 posto.

''Ako ništa drugo, vrijeme koje sam proveo u zatvoru me naučilo strpljenju. Deset godina za mene i nije tako dugačko razdoblje,'' zaključio je disident.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.