Ruska policija uhitila dvije osobe zbog ubojstva Borisa Njemcova

Foto: Hina

DVIJE osobe uhićene su zbog ubojstva političara Borisa Njemcova, objavila je ruska Federalna služba sigurnosti.

Aleksandar Bortnikov, šef Federalne službe sigurnosti, kazao je kako osumnjičenici dolaze iz ruske regije Sjeverni Kavkaz i dodao da je istraga u tijeku. Uhićeni su identificirani kao Anzor Gubashev i Zaur Dadayev, javlja RT.

Predsjednik Vladimir Putin dobio je informaciju o uhićenju osumnjičenika.

Žestoki kritičar Kremlja, bivši zamjenik ruskog premijera i jedan od najistaknutijih oporbenih političara tijekom Putinove vladavine ubijen je 27. veljače u Moskvi kada je pogođen s četiri metka u leđa. Ubojstvo se dogodilo u neposrednoj blizini Kremlja, a Njemcov se nalazio u društvu 23-godišnje manekenke Ane Durickaje.

Snimku ubojstva u nedjelju je objavila moskovska televizija Centar. Snimka je muta jer je snimana izdaleka. Na snimci se vide Nemcov i njegova prijateljica kako hodaju mostom. U 23.31 sati po mjesnom vremenu zaklonila ih je ralica. Trenutak kasnije vidi se muškarac, moguće ubojica, kako se pojavljuje iza ralice i uskače u automobil marke "lada priora" koji ga čeka.

Osam metaka ispaljeno je iz pištolja Makarova, a četiri su pogodila Borisa Njemcova koji je preminuo na licu mjesta.

Na sprovod došlo više od 10 tisuća ljudi

Više od 10 tisuća Rusa došlo je u utorak na ispraćaj Njemcova. Posljednju počast odali su mu u Saharovljevom Centru za ljudska prava. Ispred dvorane bio je red dužine jednog kilometra.


Od Njemcova su se, uz članove obitelji, njegovu majku i bivšu partnericu, Jekaterinu Odintsovu, među ostalima oprostili nekadašnji britanski premijer John Major, američki veleposlanik John Tefft, litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius i njemački povjerenik za Rusiju Gernot Erler.

I predstavnik Kremlja, zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorokovič u pomirljivoj je gesti pred lijesom odao počast ubijenom političaru. Agencije prenose da je Dvorkovič, koji pripada sve marginaliziranijim kremaljskim liberalima, u ruci imao crveni buket.

Među prisutnima koji su došli odati počast Borisu Nemcovu bilo je najviše žestokih protivnika Kremlja koji Nemcovljevo ubojstvo smatraju upozorenjem, no oni predstavljaju tek manji dio ruske populacije.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.