Rumunjski premijer optužen za pronevjeru, pranje novca i poreznu prijevaru

Foto: FAH

RUMUNJSKI premijer Victor Ponta optužen je za brojne koruptivne radnje nakon što je nad njim provedena opsežna i dugotrajna istraga, piše BBC.

Trenutno se mora suočiti s optužbama za pronevjeru, poreznu prijevaru i pranje novca koje datira još u vrijeme kada je radio kao odvjetnik prije nego je postao premijer u 2012., rekla je državna antikorupcijska agencija DNA. Oduzet mu je i dio imovine sve dok se slučaj ne zaključi.

Odbacuje sve optužbe

Premijer Ponta sve je optužbe odbacio te dao ostavku na mjesto predsjednika vladajuće socijalno-demokratske stranke, rekavši kako mu je potrebno vrijeme za pripremu obrane, ali i da će nastaviti ispunjavati svoje dužnosti kao premijer.

Optužen je da je primio 55 tisuća eura od političkog saveznika i člana parlamenta.

Ponta se u četvrtak vratio na posao nakon što je mjesec dana proveo u Turskoj na operaciji koljena i oporavku.

Rumunjska se godinama pokušava riješiti imidža koruptivne zemlje

Kada je DNA počela istraživati Pontaove poslove, predsjednik Klaus Iohannis odmah je pozvao premijera da da ostavku, no on je to odbio. Opozicijski pokušaji da suspendiraju njegov imunitet također nisu uspjeli, budući da Ponta ima potporu socijal-demokrata u parlamentu.

Istraživači sada vjeruju kako imaju dovoljno dokaza da ga formalno optuže. Stotine visokih dužnosnika osuđeni su za pronevjeru u posljednjih nekoliko godina, iako se DNA trudi Rumunjsku očistiti od korupcije i izbrisati reputaciju koruptivne zemlje u svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.