Roditelji, zapamtite ovaj broj uz nadu da vam neće trebati: 116-000!

Foto: Damjan Tadić/Cropix

U HRVATSKOJ je od danas u funkciji jedinstveni europski broj za nestalu djecu 116-000. Riječ je o besplatnom broju, koji bi svaki roditelj trebao poznavati, istaknuto je na konferenciji u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana nestale djece.

Svake godine u svijetu nestane 8 milijuna djece, što je gotovo 22.000 djece dnevno. Većina djece bude pronađena u roku od tjedan dana, no velik broj njih, nikad se ne vrati kući, otkrila je crnu statistiku pravobraniteljica za djecu, Mila Jelavić, no i poručila da Hrvatska srećom, nije dio te statistike.

U Hrvatskoj ove godine 348 nestale djece

Od početka godine do jučer, u Hrvatskoj je tako prijavljeno 348 nestanaka djeca, a u istom je razdoblju pronađeno njih 345.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić posebno je naglasio da se za prijavu nestanka osobe ne treba čekati 24 sati, upravo suprotno, nestanak osobe treba prijaviti što prije, a iskustva policije pokazuju da se u tom slučaju djeca vrate ili ih policija brzo pronađe.

Kako bi sustav bio efikasniji, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić zalaže se za osnivanje Nacionalnog centra za nestalu djecu, koji bi rukovodio svim aktivnostima u pronalaženju nestale djece, kao i za donošenje protokola o postupanju, kojim bi se predvidjele aktivnosti policije i drugih tijela u slučajevima nestanka djece.

Dodajmo i da se pravobraniteljica Jelavić osvrnula na zahtjeve nekih udruga koje su tražile njezinu ostavku zbog odluke Ustavnog suda o zdravstvenom odgoju.

"Nije prvi put da se od strane onih koji se ne slažu s mojim načinom rada, traži moja ostavka. U slučaju zdravstvenog odgoja, moja zadaća je bila i bit će zalagati se za uvođenje zdravstvenog odgoja.

Nadam se da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otkloniti proceduralne pogreške koje je Ustavni sud utvrdio i da će zdravstveni odgoj u skladu s procedurom koju mora zadovoljiti, od jeseni biti u školama", poručila je Jelavić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.