Roditelji djece s poteškoćama prosvjedovali pred Vladom: "Našoj djeci trebaju asistenti u nastavi"

Foto: Hina

PRED zgradom Vlade održan je prosvjed roditelja djece s poteškoćama u razvoju u organizaciji vinkovačke udruge Bubamare kojim su zatražili donošenje Pravilnika kojim bi se uredilo pitanje asistenata u nastavi.


Pomoć je potrebna, prema procjenama, 7 000 djece, a iz proračuna je osiguran novac za 1 200 asistenata. Predsjednik udruge Tomislav Velić istaknuo je da je ovo pitanje sasvim neuređeno, ne zna se ni točan broj djece koja trebaju asistenta..

"To nije problem znati, zašto nekakva komisija ne odredi i donese pravilnik tko može dobiti asistenta i koje dijete, zašto se ne vještači preostali postotak sposobnosti i ne kaže se:"Da to dijete treba asistenta" i dodijeli se baš kao što se dodjeljuje ortopedsko pomagalo", rekao je Velić. Od novog ministra obrazovanja Vedrana Mornara očekuju da ovo pitanje riješi, a sve bi bilo bolje da se razgovaralo s roditeljima i udrugama..

"Zašto nam nisu rekli imate 25, ove godine povećajte ili ostanite na istom, to vam je dijalog, a on je izostao", rekao je Velić. Tomislav i Ana, učenici su 6 i 8. razreda koji za sebe kažu da su sretni jer imaju asistenta koji im puno pomaže..

"Radi sa mnom, pomaže mi oko učenja, pomaže mi da nešto shvatim, nekada mi objasni neku zadaću i takve stvari", rekao je Tomislav.

"Asistent je meni kao druga mama, pomaže mi oko učenja, pisanja, da me vodi na toalet, obuče me, presvuče, stvarno mi je bilo teško, nisam mogla ni pisati ni ništa", dodala je Ana. Na Markov trg došli su podržati drugu djecu koja asistenta nemaju, a među prosvjednicima su bili i bivši učenici s poteškoćama u razvoju koji razumiju problem..

"Ja sam malo starija generacija koja je imala nastavu u kući tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, naprosto mi je nevjerojatno da se prije 20 godina uspijevalo puno više toga izorganizirati nego u današnje vrijeme", rekla je jedna od bivših učenica s poteškoćama u razvoju.

Udruge na sastanku s ministrom obrazovanja o asistentima u nastavi

Predstavnici nekoliko udruga poslijepodne su se sastali s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom i razgovarali o pitanju asistenata u nastavi za učenike s poteškoćama.

Pomoćnik ministra Staša Skenžić je izvijestio da je ovo početak dijaloga te da je ministarstvo svjesno potrebe sustavnog rješenja ovog problema. Uskoro kreću konzultacije o pravilniku koji će urediti to pitanje..

"Mi smo se dogovorili da ćemo se naći za mjesec dana, ministarstvo će prije toga održati konzultacije za ostalima, ministarstvo je samo jedna karika u lancu onih koji bi trebali biti dio rješenja ovog problema", rekao je Skenžić za Media servis.

Kuća ljudskih prava Zagreb: Porazno je što niti jedno ministarstvo ne preuzima odgovornost

"Kuća ljudskih prava Zagreb daje punu podršku današnjem i svim budućim prosvjedima roditelja djece s teškoćama u razvoju zbog nebrige institucija države da osiguraju njihovoj djeci asistente bez kojih se ne mogu na primjeren način uključiti u nastavu, pa time bivaju izravno diskriminirana. 


Roditelji ističu kako je sudbina više od stotinu djece s teškoćama u razvoju neizvjesna zbog neočitovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te neobjavljenih rezultata natječaja za Osiguravanje pomoćnika u nastavi.

Porazno je što niti jedno ministarstvo ne preuzima odgovornost zbog neosiguravanja potrebnih sredstava, a resorni ministar potvrđuje žalosnu činjenica da u ovogodišnjem proračunu za to nisu ni  predviđena sredstva. Propuštena je i prilika dobivanja znatnih sredstava iz europskog fonda.

Zgrožena postupkom nadležnih institucija, Kuća ljudskih prava podržava zahtjeve roditelja i smatra kako je sustavno rješenje ovog problema nužno.

Budući da je Hrvatska potpisnica UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Konvencije o pravima djeteta, Vlada je dužna poštivati prava osoba s invaliditetom te na najkvalitetniji način skrbiti o njima. 

U ime Kuće ljudskih prava Zagreb,

Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora
Milana Romić, programska voditeljica", stoji u priopćenju.

Opačić: Nadam se da će Mornar naći rješenje za asistente u nastavi

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je izrazila uvjerenje da će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar naći rješenje za asistente za djecu s teškoćama u razvoju te ocijenila da je takva vrsta potpore njima najpotrebnija i da je to u obrazovnom sustavu najbolje iskorišten novac.


"Vjerujem da će ministar Mornar naći rješenje za asistente za djecu s teškoćama u razvoju jer su asistenti jedan od najboljih uloga za školarce koji imaju poteškoće i kojima je ta vrsta potpore potrebna. To je najbolje iskorišteni novac", rekla je ministrica Opačić novinarima u Domu za djecu i mladež na Tuškancu. Napomenula je da su aplicirali za sredstva iz fondova EU te izrazila je nadu da će ministar Mornar ili ubrzati proceduru ili iznaći sredstva za asistente u nastavi.

Opačić je kazala da su Hrvatskoj sada otvorena sredstva iz Europskog socijalnog fonda i navela da se bez njih neće moći svima osigurati asistent u nastavi. "Htjeli bismo da svako dijete s teškoćama u razvoju dobije svog asistenta u nastavi", naglasila je.

Na novinarsko pitanje je li bilo kašnjenja s prebacivanjem novca iz Ministarstva socijalne politike i mladih u Ministarstvo obrazovanja koje je 2012. preuzelo brigu o asistentima u nastavi, ministrica Opačić je odgovorila da kašnjenja nije bilo.

"Radi se o preraspodjeljivanju sredstava koja dobivamo od Hrvatske lutrije. Ta su sredstva prebačena početkom godine kada se donosila uredba i nije bilo nikakvih problema sa doznačavanjem novca", kazala je.

Ministrica Opačić danas je u Domu za djecu i mladež na Tuškancu dala potporu i ispratila hrvatske natjecatelje koji će se natjecati u nogometu i plivanju na Specijalnoj olimpijadi na Europskim ljetnim igrama u Antwerpenu. Iz Hrvatske će sutra otputovati 20 trenera i natjecatelja na Specijalnu olimpijadu na kojoj će se natjecati oko 4.000 natjecatelja s intelektualnim poteškoćama.

"Osobe s intelektualnim poteškoćama imaju velike potencijale i svako natjecanje za njih je veliki izazov na kojem pokazuju koliko mogu. A mogu puno", rekla je Opačić.

Predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske i ravnatelj Doma za djecu i mladež Tuškanac Zdenko Mlakar rekao je da će u Antwerpenu pokazati kako se i u Hrvatskoj kvalitetno i dobro radi u ustanovama i udrugama socijalne skrbi. Naglasio je da, iako nemaju idealne uvjete, na natjecanjima postižu dobre rezultate.

Mornar: Stvari nisu tako loše kako izgledaju

MINISTAR obrazovanja Vedran Mornar danas je u Dnevniku HRT-a komentirao prosvjed roditelja djece s poteškoćama u razvoju, koji su se pobunili zbog nedostatka novca za angažiranje asistenata u nastavi.

"Mi rado gledamo samo loše, ali nisu stvari tako loše. Mi smo počeli sustavno rješavati probleme. Do sad smo iz centralne kase izdvojili sedam milijuna kuna za 800 asistenata, a ove godine smo povećali izdavanja iz kase sa sedam na 50 milijuna kuna.


Osigurat ćemo sredstva za 1200 učenika i ne znamo točno koliko učenika treba asistenata. Prošle godine smo izdali 800 rješenja za asistente, oni su očito svi bili plaćeni. Procjene roditelja kreću se na 8 tisuća djece s poteškoćama, ali ne vjerujem da je brojka stvarno takva", kazao je Mornar.

Na upit ne radi li se o diskriminaciji, jer u Ustavu stoji kako svako dijete treba imati pravo na dostojno školovanje, Mornar odgovara:

"Nije to diskriminacija i mi činimo sve što možemo. I lokalna samouprava tu mora pomoći, dosad se to uspješno rješavalo", kazao je Mornar.

Velić: Dobili smo čvrsta obećanja

Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Bubamara Tomislav Velić izjavio je večeras kako su na sastanku u Ministarstvu obrazovanja dobili čvrsta obećanja da će problem asistenata u nastavi biti riješen, a ministar obrazovanja Vedran Mornar do sutra u 16 sati trebao bi se očitovati hoće li djeca s teškoćama u razvoju u srijedu sa svojim asistentima krenuti na nastavu.

Udruga Bubamara danas je organizirala mirni prosvjed na Markovu trgu zbog neriješenog pitanja asistenata za djecu s teškoćama u razvoju, a Velić je u izjavi Hini poručio da će biti katastrofa ako se 800 asistenata u nastavi, koji su prošle godine pomagali djeci s teškoćama u razvoju, u srijedu ne vrati na posao.


Tražimo očitovanje ministra mogu li ta djeca u srijedu krenuti u školu sa svojim pomoćnicima, kao i da se pitanje asistenata počne sustavno rješavati te u hitnom roku riješi i za drugu djecu, rekao je Velić.

Velić je izjavio kako mu se "čini da je ministar spreman za dogovor". Dodaje da su u ministarstvu "malo zatečeni i iznenađeni", jer novi ministar nije upoznat sa situacijom, a za nastalo stanje Velić odgovornim smatra bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića.

Problem asistenata u nastavi trebalo je sustavno rješavati, kaže Velić te ističe kako je novi ministar Mornar obećao da projekti više "neće ovisiti o onima koji ih pišu, već o stvarnim potrebama". "To je nešto novo, to je prvi put da je netko tako nešto rekao. Očekujemo odgovor ministra sutra do 16 sati pa ćemo vidjeti kako dalje. No više nemamo kapaciteta za novi prosvjed na Markovu trgu. Nadamo se da nećemo opet biti prevareni jer bi to bilo sedmu godinu za redom", rekao je Velić.

Upitan tko će platiti asistente, Velić kaže da im je rečeno da će ih "platiti europski fond, ministarstva obrazovanja i rada te lokalna samouprava". "Nije nas briga. Rekli su da imaju 50 milijuna kuna, a još djeca nisu u školama. Oni imaju novca, što projektnih, što proračunskih, ali su zakasnili s raspisivanjem natječaja, u tome i jest tragedija", ocijenio je Velić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.