Rekordna potpora UKIP-u: U Velikoj Britaniji raste euroskepticizam

Foto: Hina

POTPORA britanskoj euroskeptičnoj stranci UKIP popela se na rekordnih 25 posto, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, nekoliko dana nakon što je ta stranka osvojila svoje prvo mjesto u britanskom parlamentu nauštrb vladajućih konzervativaca.

Ispitivanje sugerira da bi UKIP, koji se zauzima za britanski izlazak iz Europske unije i strožu kontrolu useljavanja, mogao osvojiti mnogo više mjesta nego što se misli na parlamentarnim izborima iduće godine.

"Ne samo da imamo pravo tražiti izbor u donji dom parlamenta, nego je naša dužnost da u tome i uspijemo", istaknuo je Nigel Farage, vođa UKIP-a, u članku za Mail on Sunday.

Osim što je na dopunskim izborima u četvrtak prvi put ušao u britanski parlament, UKIP je pobijedio na europskim izborima u svibnju i od kolovoza preoteo dva zastupnika Cameronovim konzervativcima te se nada da će na dopunskim izborima u studenome dobiti još jednog zastupnika.

Do sada se očekivalo da će ta stranka na parlamentarnim izborima 2015. dobiti tek nekolicinu zastupnika od ukupno 650, no rezultati ispitivanja Survationa za Mail on Sunday ukazuju da bi ih mogla dobiti i više od stotinu, prenosi list.

Stranku podržava 25 posto birača, dva postotna boda više nego u rujnu, a konzervativce i laburiste 31 posto.

UKIP cilja na 12 do 25 zastupničkih mjesta, a druga dva ispitivanja čiji su rezultati također objavljeni u nedjelju daju mu potporu od 16 odnosno 17 posto.

Na zadnjim izborima 2010. stranka je dobila samo 3,1 posto glasova i nije ušla u parlament.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.