"Rebalans proračuna ugrožava borbenu spremnost Oružanih snaga"

Foto: MORH

PREDLOŽENI rebalans državnog proračuna ozbiljno ugrožava spremnost borbenog sustava, ocijenio je danas dio članova saborskog Odbora za obranu, a nezadovoljstvo rebalansom izrazila je i zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, koja je upozorila da bi svako daljnje smanjenje obrambenog proračuna dovelo u pitanje ispunjenje zadaća koje je Hrvatska preuzela kao članica NATO-a.

"MORH je nezadovoljan rebalansom upravo zato što smo kroz posljednje dvije godine pokazali kako racionalnim raspolaganjem unutar vlastitih rezervi možemo naći sredstva za modernizaciju i opremanje, no upravo nam je taj iznos ovim rebalansom oduzet", rekla je Tafra.

Naglasila je da će se, bez obzira na planirano smanjenje od 242 milijuna kuna, nastaviti realizacija kapitalnih projekata, izgradnja UbS skladišta u Doljanima, smještajnih kapaciteta u Petrinji i vojnog hotela. Prolongiran je remont helikoptera, ove će se godine obaviti remont triju, a sljedeće godine jednog helikoptera, kazala je Tafra.

Izvijestila je da je pomoćnik ministra danas otputovao u Odesu, da se s remontom MIG-ova kasni zbog tehničkih problema na komunikacijskim sustavima, a ne zbog političke situacije u Ukrajini. "Pomoćnik je danas otišao, u petak bismo trebali dobiti informaciju i, ako sve bude u redu, probni piloti išli bi u Ukrajinu već idućeg tjedna", rekla je Tafra.

Predsjednik Odbora Tomislav Ivić (HDZ) uvjeren je da predviđenih 4,2 milijarde kuna za obranu nije dovoljno za očuvanje borbene spremnosti. "U pitanju je budućnost obrambenog sustava, koji je u ovom trenutku ozbiljno ugrožen", ustvrdio je Ivić.

I vanjski član Odbora Vlatko Cvrtila uvjeren je da bi posljedica kontinuiranog smanjivanja davanja za obranu mogla rezultirati nesudjelovanjem Hrvatske u misijama NATO-a.

Petar Baranović (HNS) smatra, međutim, da je rezanje obrambenog proračuna neminovno, jer je "obrana morala ponijeti svoj dio tereta".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.