Rat u Saboru, ali i u medijima: Traži se ostavka Ostojića i progon Karamarka



GLAVNA tema među saborskim zastupnicima već danima je afera Nadzor, pompozno nazvana i "hrvatski Watergate". Otkriće da ministar policije Ranko Ostojić već godinama živi u stanu Ninoslava Pavića samo je zaoštrilo raspravu.

Oporba, predvođena HDZ-om, tako traži Ostojićevu ostavku, dok zastupnici vladajuće koalicije odgovaraju "čerečenjem" Tomislava Karamarka. Za šefa HDZ-a, dugogodišnjeg "špijunčinu", kako ga je svojevremeno nazvao Slavko Linić, kažu da stoji na čelu paralelnog sustava u tajnim službama.

Jednom špijun, vazda špijun

"Ako se ljudskim sudbinama tako može manipulirati, to ugrožava temelje demokracije. Najopasnije je kada za državu postanu opasni oni koji bi je trebali štititi", kaže SDP-ovac Marin Jurjević Baja.

Iako nije imenovao Karamarka, Jasno je na koga Jurjević misli kada kaže da "neki političari koji su bili na vlasti koriste poluge i mehanizme preko kojih su povezani s tajnim službama".

Puno direktniji bio je Jurjevićev kolega Luka Denona: "Znate kako se kaže - jednom u tajnim službama, uvijek u tajnim službama. Naravno da je Karamarko dobio informacije od svojih ljudi. Cilj? Da se difamira premijera i Vladu".

Karamarko izgubio "oči i uši" u tajnim službama

Jednako oštar jučer je bio Damir Kajin, koji je najavio da će kadrovske promjene koje se trenutno provode stati na kraj paraobavještajnim strukturama. Karamarko, smatra Kajin, napokon ostaje bez "očiju i ušiju" u tajnim službama.

Doista, nije nikakva tajna da su bivši šef SOA-e Josip Buljević i "friško" smijenjeni šef Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost Petar Miščević Karamarkovi ljudi. Upravo je Miščević, podsjećamo, sastavio izvješće od kojeg je krenula afera Nadzor, da bi zatim ostao bez pozicije zato što se smatra da ga je upravo on doturio Karamarku i tako omogućio curenje podataka u medije.

Medijski rat

Iako se poprilično zapleo u izjavama objašnjavajući odakle mu podaci kojima ne bi smio raspolagati, HDZ-ovci čvrsto stoje iza svog šefa. I prebacuju fokus na Ostojićevo obitavanje u stanu koji je u vlasništvu tvrtke Com.Com, a čiji je pak vlasnik Ninoslav Pavić.

"Radi se o očitom sukobu interesa", kaže Gordan Jandroković, te dodaje kako je "očito zbog čega Jutarnji list i druga izdanja EPH imaju politiku kakvu imaju". Podsjećamo, od samog početka afere Nadzor dva su vodeća dnevna lista, Jutarnji i Večernji, zastupali sasvim različite, štoviše suprotstavljene teme, a "medijski rat" sasvim se zaoštrio pričom o Ostojićevom stanu.

Jandroković je novinarima u Saboru kazao kako se sada još jednom mora postaviti pitanje kako mediji, a posebno izdanja EPH, dolaze do informacija. Nakon što je prozvao ministra policije kao odgovornog za curenje informacija u dnevni tisak, Jandroković je zaključio kako bi "jedino moralno bilo da Ostojić ode".

HDSSB podsjeća: I Karamarko je poslovao s Pavićem

Iako imaju naviku da i sami ratuju s HDZ-om, HDSSB-ovci su se ovoga puta složili. Dinko Burić također misli da bi Ostojić morao otići. No, Burić je udario i po Karamarku.

"Postoje režimski mediji koji imaju povlašteni pristup informacijama, i kod ove i kod bivše vlasti", kazao je Burić, podsjetivši da je i Karamarko bio u sukobu interesa na sličan način: Karamarkova firma Soboli poslovala je s Pavićevim EPH.

"Ovdje se radi o međustranačkom obračunu. Nezakonito korištenje obavještajnog i represivnog aparata nastavak je politike bivšeg ministra Karamarka", kaže Burić.

Laburisti podijeljeni oko afere

Hrvatski laburisti su, s druge strane, podijeljeni oko toga tko je u aferi Nadzor pozitivac, a tko negativac. Nikola Vuljanić također je prozvao Ostojića, kazavši kako si ministar ne bi smio dopustiti takve veze s jednim medijskim tajkunom.

"Iza svega zapravo stoji da se špijunčine međusobno naganjaju. Ne mislim da je to važno za Hrvatsku i ne zamaram se previše. Neka se oni naganjaju, ali neka nas puste na miru", kaže Vuljanić.

Njegov kolega Branko Vukšić, međutim, vjeruje da se radi o pokušaju difamacije premijera Milanovića i njegove Vlade. "Mislim da je ovo što govori premijer istina", kaže Vukšić, pa dodaje kako ima razloga sumnjati da je Karamarko neovlašteno raspolagao tajnim informacijama zato što je zloupotrebljavao tajne službe dok im je bio na čelu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.