Radnici RIZ Odašiljača prosvjedovali na Markovom trgu: "Nad tvrtkom se vrši ekonomski genocid!"

Foto: Hina

RADNICI RIZ Odašiljača u podne su prosvjedovali na Markovom trgu, a povod je i dalje neispunjeni zahtjev za radničkim dioničarstvom.

U organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata pred Vladu je stiglo stotinjak radnika RIZ Odašiljača. Prema riječima sindikalne povjerenice Marine Glokević, više od godinu dana od zadnjeg prosvjeda nastavljen je ''sustavni ekonomski genocid'' nad njihovom tvrtkom i pogodovanje nekretninskom lobiju uz pomoć državnih agencija. Unatoč pozitivnoj odluci AUDI-ja iz veljače ove godine, dodaje, u RIZ-u su uvjereni da radničko dioničarstvo nije zaživjelo zbog atraktivne lokacije na kojoj je planirana luksuzna stambeno-poslovna gradnja.

"Interesantno je da nekim drugim tvrtkama država nudi dionice, moli da kupe dionice, a nama koji molimo dionice, ne daju. Znači, očito je u pitanju nekretninska mafija i razni lobiji", kaže Glokević.

I ponavlja, radnici koji vlastitim znanjem uspijevaju raditi za Japan i Južnu Koreju traže samo da im se omogući otkup 64 posto dionica u vlasništvu države, vrijednih oko 4 milijuna kuna.

"Nevjerojatno je da se sprečava da se takav portfelj da na mogućnost otkupa radnicima, a država ujedno društvu RIZ duguje 103 milijuna kuna! Stoga smatramo da se nad tvrtkom zaista vrši ekonomski genocid i da ovim načinom upravljanja tvrtka ide sve više u likvidaciju", upozorila je Glokević.

Radnici su se pismeno obratili i predsjednicima Sabora i države očekujući da će ih podržati u njihovom zahtjevu.

RIZ-ovce primio Grčić: Problem je kompleksan, proslijedit će zahtjeve

Na Markovom trgu prosvjedovalo je 200-injak radnika RIZ Odašiljača. Traže da im se omogući radničko dioničarstvo i vrate oduzete dionice koje danas na tržištu vrijede oko četiri milijuna kuna.

RIZ-ovci su uporni.

Ovo im je 14. prosvjed s istim zahtjevom- onim za radničkim dioničarstvom. Firma koja je 90-ih godina prošlog stoljeća bila najuspješniji proizvođač radiodifuzne opreme danas je, kažu, izigrana i prevarena. Traže da im se vrate nezakonito oduzete dionice koje na tržištu vrijede oko četiri milijuna kuna. Sindikalac Vedran Dragičević tako se s pravom pita:

"Tko to želi i kome namjestiti RIZ da ga kupi za četiri milijuna kuna? Taj RIZ je vrijedna firma. Ime samo vrijedi 100 milijuna kuna, a ovi radnici još 100 milijun kuna", poručuje Dragičević.

Sindikalna povjerenica Marina Glokević ide i korak dalje: država im duguje 103 milijuna kuna, u pet godina promijenilo se pet Uprava, nad RIZ-om se provodi sustavni ekonomski genocid i pogodovanje nekretninskom lobiju uz pomoć državnih agencija zbog atraktivne lokacije na kojoj se nalaze.


"Da smo u Puščoj Bistri nas bi Vlada tražila i molila da se riješi tog portfelja. Pošto smo na lokaciji koja vrijedi nekoliko milijuna eura, onda tu imaju pipke svi - od mafije, do pojedinaca iz državnih agencija", kaže Glokević.

I dok resorni ministar Ivan Vrdoljak sklapa poslove u Bakuu, RIZ-ovce je primio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Branko Grčić. Saslušao ih je, upoznao se s njihovim problemima, zahtjeve će, kaže, proslijediti dalje.

"Problem je kompleksan jer datira iz 90-ih i poznatog modela privatizacije koja vuče posljedice sve do današnjeg dana", kaže Grčić.

No, usprkos problemima, 240 radnika RIZ-a danas uspješno posluju. Godišnje tvrtka uplati više od 30 milijuna kuna poreza i doprinosa. Plaće im zarađuju inženjeri koji rade za Južnu Koreju i Japan. Za radnika Miću Bjelića, koji je u RIZ-u proveo cijeli životni vijek, ovo je previše, pa na rubu suza govori:

"Je li to moguće u ovoj državi? Oni se sad u toplim stanovima i kućama izruguju nad nama, a iz Koreje nam stiže čestitika da takvih ljudi i radnika nema na svijetu. Pa što je ovo", pita se Bjelić.

Uznevjereni, prevareni, kaže Bjelić, više nemaju snage - pa onda i posljednji apel i molba za pomoć.

"Ovim ljudima, nažalost, spremaju ono što je napravljeno Kamenskom. Svi se možemo sramiti! Gledali smo kako 200 radnica skapava. To je ekonomski genocid i mi smo već prodani", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.