Radnici Montera pred Poreznom upravom: Kako je Orešar ostao dužan državi 60 milijuna kuna?!

RADNICI splitskog Montera danas su prosvjedovali pred zgradom Županije splitsko-dalmatinske u kojoj je smještena i Porezna uprava. Nije im jasno tko je dopustio gazdi Bruni Orešaru da ostane dužan 60 milijuna kuna neplaćenih davanja.

Netko sigurno jest. I ne samo u Monteru, nego i u ostalim Orešarovim tvrtkama, Jadrankamenu i Uzoru. Ukupna potraživanja države za te tri firme iznose više od 100 milijuna kuna! Tko bi, dakle, mogla biti osoba koju prozivaju radnici Orešarove tvrtke? Nama je prvi pao na pamet Ivica Mladineo, Sanaderov šef Porezne uprave, koji je i sam priznao kako je postojao krug povlaštenih tvrtki i poslodavaca kojima je omogućeno da državi ne plaćaju doprinose za radnike.

Bajić goni poreznike za stotinjak tisuća kuna, Mladinea za milijarde ne dira!

Bajićevo državno odvjetništvo Mladinea i poreznike ne dira, već za neplaćanje davanja i poreza tereti isključivo odgovorne osobe u Orešarovim tvrtkama. Premda je stvar više-manje jasna, premda postoji i priznanje bivšeg šefa Porezne uprave, Bajić koristi Uskok kako bi za stotinjak tisuća kuna osumnjičio par poreznika koji su dojavljivali kontrole vlasnicima ilegalnih aparata na sreću. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Unatoč više od 50 milijardi nenaplaćenih potraživanja, Mladineo i dalje uživa respekt u akademskoj zajednici te o poreznoj politici educira mlade naraštaje splitskih ekonomista. Ništa sporno u tome ne vide ni njegove kolege s Fakulteta, a ni bivši dekan i aktualni potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji je, mora se i to reći, Mladinea naslijedio.

Bajić je, kako znamo, potpisivao s Mladineom sporazume o međusobnoj suradnji dok je ovaj bio pod kaznenim progonom za privatizaciju Konstruktora, što je valjda zamislivo samo u nas. Toliko je nezamijećena bila ta istraga o Konstruktoru, da se čak i Mladineov šef, bivši ministar financija Ivan Šuker, potpuno šokirao kada je čuo da je protiv njegovog ravnatelja Porezne uprave podignuta tamo nekakva optužnica za kriminalnu privatizaciju.

Račun Montera je u blokadi

Premda su radnici Montera očajni, jer su svjesni da su postali žrtve u igri moćnika koji su odjednom izgubili pozicije i političku moć, nadaju se da spasa ipak još ima. Plaću nisu primili godinu dana, spremni su čekati još pola godine ako će se problem njihove tvrtke riješiti. Premda direktor Ante Katura to spori, račun Montera je u blokadi i de facto postoje svi uvjeti za pokretanje stečaja, što je sudbina koja je već zadesila Uzor i Jadrankamen. Više od 600 radnika. 

Župan najjadnije županije promoviran u predsjedništvo HDZ-a

Danas pred zgradom Županije nije bilo župana Ante Sanadera, koji je imao stranačke obaveze u Zagrebu. Karamarko ga je kooptirao u predsjedništvo. Anti je stigla zaslužena nagrada za vođenje najjadnije hrvatske županije, koja ima najveći broj nezaposlenih i uništenih tvrtki. Kada je u uredu, Sanader se redovito spusti i proćakula sa prosvjednicima. Obeća da će napraviti sve što je u njegovoj mogućnosti. To je najčešće ništa. Unatoč tragičnoj sudbini koja je pogodila splitsko-dalmatinsku županiju, i HDZ i Sanader uživaju solidnu podršku biračkog tijela te u koaliciji s Kerumovim HGS-om drže vlast.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.