Radnici Jadrankamena pušteni, tužilaštvo se zadovoljilo mjerom opreza

RADNICI Jadrankamena, koji su jučer uhapšeni zbog prijave stečajne upraviteljice Anči Bašić, pušteni su popodne nakon ispitivanja u Državnom odvjetništvu.

Istraga je otvorena protiv Tonča Drpića, Daria Martinića te braće Josipa i Marka Eterovića, i to zbog kaznenog djela poziva na otpor. Tužilaštvo na koncu ipak nije tražilo pritvor, već su se zadovoljili mjerom opreza. Sindikalisti se tako ne smiju približavati stečajnoj upraviteljici na manje od 50 metara, a imaju i obvezu da se jednom tjedno jave u supetarsku policiju. 

Sa ovakvim raspletom ostaje još nejasnije zbog čega se napravila ovakva predstava. Pretpostavlja se da su se sindikalne vođe radnika Jadrankamena na ovaj način htjeli zastrašiti, kako bi se omogućilo stečajnoj upraviteljici Anči Bašić da obavi svoj posao i konačno uđe u upravnu zgradu tvrtke u Pučišćima.

Optužba: Radnici se udružili u zločinačku organizaciju

Čuli smo se sa puštenim sindikalistima, koje su pred sudom danas cijeli dan pjesmom bodrili članovi obitelji i kolege. Suze radosnice nisu mogli zadržati...

"Htjeli su nam prišiti da smo se udružili u nekakav zločinački pothvat, da smo nekakva zločinačka organizacija. Ja stvarno ne znam što im to znači. A di je Jadrankamen, a di je Uzor, a di je Monter, di je tu zločinačka organizacija?! Sada kada se borimo za golu egzistenciju naših familija, sada smo mi problem države", nije jasno Marku Eterović. 

"Bilo je kao u Udbi"

I Tonči Drpić teško je podnio hapšenje i cjelodnevnu torturu u policiji.

"Pokupili su nas na poslu i odveli u Split. To je bilo kao u Udbi. Dva sata pričaju s nama, onda tri sata odmaraš, pa opet razgovor. Ovo mi je bila najteža noć. Nikada nisam mislio da će me zatvoriti. To bi tek bila katastrofa. Orešar mirno šeta, a mi u zatvoru?! Prijetilo nam je mjesec dana istražnog zatvora, no tužilaštvo se na koncu ipak zadovoljilo s mjerom opreza", kazao nam je Drpić.

U policiji su proveli 24 sata, ispitivanje se u Državnom odvjetništvu također oteglo na gotovo šest sati... Drpić i ostali za to vrijeme nisu ni pili vodu, ni jeli. Večeras će proslaviti na Braču...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.