Pusić u Finskoj, ratifikacija do kraja godine

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTRICA vanjskih poslova Vesna Pusić u službenom je posjetu Helsinkiju. Finska je najavila da će do kraja godine ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Pusić će se u Helsinkiju sastati s kolegom ministrom Erkkiom Tuomiojaom, predsjednikom finskog parlamenta te će na Sveučilištu u Helsinkiju održati predavanje na temu "Hrvatska kao nova članica u obitelji Europske Unije".

Finska bi ratifikacijski proces trebala završiti do kraja godine čime bi postala dvadeseta zemlja članica koja je pokrenula ili završila postupak potvrđivanja pristupnog ugovora.

U Vladi se nadaju da bi godinu mogli završiti sa samo šest država članica koje još nisu pokrenule ratifikaciju. Rok je podsjetimo, 1. srpanj 2013. godine.

Puno manji rok Hrvatska ima za ispuniti obveze iz posljednjeg izvještaja Europske Komisije. Deset je zadaća Komisija tada nabrojala, a u idućem i posljednjem izvješću o Hrvatskoj, koji će biti objavljen 28. ožujka, ne smije biti više ni jedne.

"Od toga su tri već apsolvirane. Mi računamo da ćemo imati negdje šest do sedam završenih do konca godine i da će nam ostati tri ili četiri najvjerojatnije za poslije Nove godine, sa zadnjim rokom 31. siječnja", kazala je Pusić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.