Pusić se u Adis Abebi sastala s Mwenchom: Moguća suradnja na području obrazovanja

Foto: FAH

ZADNJI dan boravka u Adis Abebi, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić započela je susretom sa zamjenikom predsjedavajuće Afričke unije Erastusom Mwenchom, priopćeno je iz MVEP-a.

Kako se navodi, ministrica Pusić je na sastanku u glavnom gradu Etiopije informirala zamjenika Mwenchu o hrvatskoj razvojnoj politici i suradnji, naglasivši kako je Hrvatska nekada bila primatelj a sada je pružatelj razvojne pomoći i vrlo dobro razumije sve s čime se zemlje korisnice suočavaju.

"Cijenimo vašu ulogu zemlje pružateljice pomoći, iako - kako ste i sami rekli, nemate velika sredstva, ali važni su projekti", rekao je zamjenik Erastus Mwencha.

Postoji veliko područje za suradnju, posebno u obrazovanju, rekao je i dodao da vjeruje kako je Afrika spremna za industrijalizaciju i razvoj vlastite ekonomije. Obrazovanje, vještine i zdravstvo su ključni, ali i infrastruktura, rekao je Mwencha. Podsjetio je kako je u razdoblju najveće aktivnosti pokreta nesvrstanih bila vrlo snažna suradnja između Jugoslavije i afričkih zemalja.

Memorandumi o razumijevanju kao pravni okvir za suradnju


Ako postoje zainteresirani investitori oni su dobrodošli, rekao je te dodao da se danas Afrika, kao mladi kontinent, suočava s brojnim izazovima, manjkom posla i odlaskom mladih, priopćeno je iz MVEP-a.

Ministrica Pusić ukratko ga je informirala o događajima iz hrvatske recentne prošlosti, od raspada Jugoslavije, agresije na Hrvatsku te ostvarenju strateških ciljeva - članstvu u EU i NATO.

Upravo zbog strašnog ratnog iskustva, Hrvatska ima znanje i iskustvo koje može podijeliti s ostalima, od rješenja konflikta, izgradnje institucija i postkonfliktne obnove. Kada je riječ o gospodarstvu, ima nekoliko hrvatskih tvrtki, kao Podravka, koje su zainteresirane za ulazak na afričko tržište, ili su zainteresirane za obnavljanje poslovne suradnje, kazala je.

Oboje se sugovornika složilo da je potrebno što prije potpisati Memorandume o razumijevanju kako bi se dobio pravni okvir za suradnju između Hrvatske i afričkih zemalja, priopćeno je iz MVEP-a.

Tijekom višednevnog boravka u Adis Abebi, Pusić je kao potpredsjednica skupa sudjelovala na međunarodnoj konferenciji "Financiranje za razvoj", te razgovarala s nekolicinom visokih dužnosnika afričkih zemalja i međunarodnih institucij

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.