Prvi put u Haagu: Šešelj "diskvalificirao" danskog suca sa svog slučaja

Foto: Guliver Image/Getty Images

ŽALBENO vijeće koje je formirao potpredsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, koje je razmatralo zahtjev optuženika Vojislava Šešelja o diskvalifikaciji suca Frederika Harhoffa, donijelo je odluku prema kojoj postoje osnove za sumnju u pristranost danskog suca, čime je ovaj diskvalificiran iz suđenja Šešelju.

Kako se navodi u odluci, postoje "osnove da razuman promatrač, koji je dobro informiran, može pronaći pristranost kod suca Harhoffa koja bi mogla prevagnuti u korist osuđujuće presude".

"U postojećim uvjetima, većina zaključuje da pismo, pročitano u cijelosti, pobija pretpostavku nepristranosti suca", stoji u izvještaju.

Konačnu odluku donosi potpredsjednik Tribunala

Vijeće je odluku donijelo većinom, uz suprotno mišljenje jednog suca. Konačnu će odluku će donijeti potpredsjednik Tribunala. Ako je on potvrdi, jedna od mogućnosti je da se slučaj, koji traje od 2007. godine, vrati na početak.

Nije poznato ni kako ova eventualna odluka može utjecati na druge slučajeve u koje je bio uključen sudac Harhoff, od kojih su neki okončani, a neki u žalbenom postupku. Ovo je prvi put za 20 godina postojanja Tribunala da postoji mogućnost da jedan sudac bude diskvalificiran prije nego što je izrečena konačna presuda.

Šešelj je početkom srpnja podnio zahtjev o diskvalifikaciji danskog suca nakon što je u javnosti objavljeno pismo koje je u lipnju Harhoff uputio na adrese svojih 56 prijatelja.

U pismu je sudac kritizirao nekoliko odluka koje su donijela Žalbena vijeća, a koje su prema njemu, promijenile dosadašnju praksu Tribunala. On je također napisao da ta promjena može biti uvjetovana političkim pritiscima izvana, spomenuo interese SAD-a i Izraela i izrazio zabrinutost da je predsjednik Theodor Meron pod pritiskom vanjskih sila poveo Tribunal "novim smjerom".


Sudac je, uz ostalo, napisao da ima "ozbiljnu profesionalnu i moralnu dilemu kakvu prije nije osjetio".

Šešelj smatra da "pismo pokazuje jaku inklinaciju kod suca Harhoffa da osudi optužene srpske nacionalnosti"

Šešelj je u svojoj žalbi napisao da, s obzirom na sadržaj pisma, postoji "razuman strah" da bi sudac Harhoff mogao biti pristran u ovom slučaju. "Obrana smatra da pismo pokazuje jaku inklinaciju kod suca Harhoffa da osudi optužene srpske nacionalnosti".

Tužiteljstvo se usprotivilo ovim navodima obrane, smatrajući da je riječ o spekulacijama te da tvrdnje o pristranosti nisu utemeljene na dokazima. Oni su također napisali da je pismo privatno, upućeno grupi prijatelja te da se tako ne razlikuje od mnogih drugih javnih kritika. Također su ukazali na činjenicu da se u pismu ne spominje Šešeljev slučaj.

Šešelj je zahtjev za izuzećem suca prvobitno uputio predsjedniku Tribunala Meronu, ali se on sam izuzeo da o njemu odlučuje s obzirom na to da i njega spominje te je slučaj prepustio potpredsjedniku, sucu Agiusu. Izvori iz Haaga kažu da još uvijek ne znaju na koji način ova odluka može uticati na sam slučaj. Prema dosadašnjoj praksi Tribunala, postoji velika mogućnost da je presuda već napisana.

Šešelj je optužen za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, nehumana djela, ubojstvo, mučenje, okrutno postupanje i razaranje. Optužnica se tiče zločina počinjenih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Predao se u veljači 2003. godine, a suđenje pred Haškim tribunalom počelo je u studenom 2007. Objavljivanje presude najavljeno je za 30. listopada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.