Prvi intervju: Janukovič preuzeo odgovornost za krvoproliće na Majdanu

Screenshot: YouTube

BIVŠI ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je kako preuzima dio odgovornosti za ubojstva koja su dovela do njegove smjene s mjesta predsjednika u veljači 2014., piše BBC.

"Nisam dao zapovijed za korištenje vatrenog oružja"

"Ne odbacujem svoju odgovornost", rekao je u emisiji Newsnight kada je upitan o pucnjavi po demonstrantima na kijevskom trgu Majdan. Tvrdi kako nikada nije dao zapovijed za otvorenu vatru, no priznao je kako nije učinio dovoljno da se krvoproliće spriječi.

U svom prvom intervjuu za zapadnjački medij od građanskog rata koji je na području Ukrajine eruptirao prošle godine rekao je kako nije taj koji je dozvolio napad.

"Nisam dao zapovijed za korištenjem oružja, to nije bilo u mojoj nadležnosti...Bio sam protiv korištenja sile, a pogotovo vatrenog oružja. Bio sam protiv krvoprolića. No članovi sila sigurnosti ispunili su svoje dužnosti prema tada važećim zakonima. Imali su pravo da koriste oružje", rekao je Janukovič.

Više od stotinu prosvjednika poginulo je u sukobima s policijom

Podsjetimo, više od stotinu prosvjednika poginulo je u sukobima na kijevskom glavnom trgu, gdje su se velike količine ljudi mjesecima borile s policijom.

U veljači 2014. Janukovič je od strane ruskih specijalnih snaga protjeran na sigurno područje u Rusiji. U tek nekoliko tjedana ruske su trupe preuzele ukrajinske baze na Krimu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.