Prva registracija jahti od sad znatno jeftinija

Foto: Ilustracija

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je kako od danas na snagu stupa nova Naredba o visini naknade za upis broda, jahte i brodice u upisnik brodova, odnosno jahti i očevidnik brodica.

Tako će se prema novoj Naredbi za upis brodica do sedam metara duljine trupa prilikom prvog upisa od danas morati izdvojiti 100, a za brodice dulje od 7 metara 1.000 kuna. Naknada za prvi upis jahti je smanjena, pa će umjesto dosadašnjih 10.000 i 25.000 kuna, vlasnici jahti do 24 metra plaćati 4.000, a za jahte dulje od 24 metra 8.000 kuna, bez obzira gdje su izgrađene. Također, smanjena je naknada za upis brodova bruto tonaže veće od 10.000 za čiji upis treba izdvojiti 25.000, umjesto dosadašnjih 100.000 kuna.

Iz Ministarstva su pojasnili kako se iste naknade primjenjuju i u slučajevima prvog upisa čamaca u očevidnike i upisnike ako naknada nije plaćena kod upisa u očevidnike čamaca. Podsjećaju i kako je nakon usklađivanja resornih ministarstava i definiranjem procedura za upis, od siječnja do 31. svibnja vlasnicima plovila koji su u Hrvatskoj u privremenom uvozu omogućena povoljnija carinska kao i povlaštena stopa PDV-a od 5 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.