Prosvjedi povodom Dana zemlje: "Palestina mora postati nezavisna država"

Foto: Agencija Anadolija

U GLAVNOM gradu Maroka u Rabatu organizirani su prosvjedi podrške za Palestinu u kojoj se danas proslavlja Dan zemlje.

Demonstranti su osudili politiku naseljavanja palestinske teritorije od strane Izraela. Predsjednica Udruženja za ljudska prava u Maroku Hatice er-Riyadi, u izjavi za agenciju Anadolija, kazala je kako Dan zemlje treba podsjetiti međunarodnu zajednicu na njihove odgovornosti kada je u pitanju Palestina.

"Među odgovornostima međunarodne zajednice je i zaštita prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica domovinu", kazala je ona.

Aktivista Abdulilah bin Abdusselam je objasnio da se Dan zemlje obilježava u Palestini od 1976. godine, te da je to vid otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju.

Istovremeno, povodom Dana zemlje u Palestini i u Egiptu je organizirana kampanja darivanja. Egipćani su počeli saditi drveća masline u Palestini, simbolično nazivajući tu akciju "sađenje nade u svetu zemlju".

Izrael je 30. ožujka 1976. oduzeo na stotine hektara zemljišta od Palestinaca. Palestinci su prosvjedovali protiv te odluke. U protestima je poginulo šest osoba, dok je više stotina Palestinaca ranjeno. Zbog toga se 30. mart u Palestini obilježava kao Dan zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.