Prosvjed u Beogradu: Dačić sindikalcima obećao povlačenje spornih zakona

Foto: Guliver Image / Getty Images

PREDSJEDNIK srbijanske vlade Ivica Dačić obećao je u petak predstavnicima vodećih sindikata da zakoni o stečaju i privatizaciji neće ući u parlamentarnu proceduru dok se o njima ne izjasni socijalno-gospodarsko vijeće, istaknuvši da se proces izmjena i dopuna zakona o radu mora vratiti na početak.

Vodstva najvećih sindikata sastala su se s Dačićem nakon što je nekoliko tisuća radnika iz cijele zemlje krenulo u prosvjedni mimohod prema zgradi srbijanske vlade, blokirajući promet kroz središte Beograda.

Sindikati zahtijevaju smjenu ministra gospodarstva Saše Radulovića i povlačenje iz procedure predloženih zakona o radu, privatizaciji i stečaju.

Štrajk upozorenja

Prosvjed u Beogradu organiziran je samo dan nakon što je u svim srbijanskim gradovima u četvrtak više od 550.000 radnika održalo jednosatni štrajk upozorenja.

Razgovorom sindikalnih čelnika s predsjednikom vlade praktički je okončan prosvjed radnika poduzeća u restrukturiranju, u kojem je sudjelovalo nekoliko tisuća radnika iz cijele Srbije.

U jednosatnom štrajku upozorenja u četvrtak je u Srbiji, od 11 do 12 sati, sudjelovalo 550.000 radnika nezadovoljnih predloženim izmjenama i dopunama Zakona o radu. Po tvrdnjama sindikalnih vođa, na jedan sat je stalo 90 posto poduzeća koja u Srbiji zapošljavaju ukupno 950.000 ljudi, a štrajkala su javna poduzeća, oko 90 posto zdravstvenih ustanova, 674 škole i mnoga privatna poduzeća.

"Akcija je vođena u cijeloj Srbiji, a dobili smo potporu sindikata iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Slovenije. Njihovi sindikati pretpostavljaju da bi prihvaćanje zakona o radu u Srbiji mogao značiti i postavljanje modela za njihove vlade", izjavio je u četvrtak Ljubisav Orbović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije

Sindikalne vođe inzistiraju da se zakoni koji se tiču prava radnika ne mogu donositi bez dijaloga sa sindikatima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.