Prosvjed u 18 sati: Razina zračenja kod bazne stanice u Rudešu 1700 puta veća od preporuke EP-a, Vipnet: To je kriva interpretacija

Foto: Čitatelj

SKUPINA građana Rudeša u 18 sati organizira prosvjedno okupljanje i potpisivanje peticije protiv postavljanja VIP-ove bazne stanice na privatnu obiteljsku kuću. Prosvjed će se održati kraj sporne kuće, na uglu Pisarovinske i Delničke ulice.

Građani Rudeša traže i da se hitno donesu novi pravilnici prema kojima intenzitet zračenja ne smije biti preko 100 mikrovata, kaže predstavnik građana Josip Barušić.

"Isto tako da se uvedu pravilnici po kojima će biti ograničeno gdje i kako se smije postaviti bazna stanica. Tražimo da se zabrani postavljanje baznih stanica u gusto naseljena mjesta. Isto tako, da se zabrani postavljanje u blizini škola i vrtića", istaknuo je Barušić.

"Sve je po propisima"


Iz Vipneta odgovaraju: "Sve je po propisima". "Vipnet je za osnovnu postaju u Rudešu ishodio sva potrebna odobrenja i suglasnosti nadležnih tijela. Također, kontinuirano provodimo mjerenja o utjecaju mreže na zdravlje i okoliš, koja su potvrdila da su sve izmjerene vrijednosti daleko ispod zakonski zadanih. Prije puštanja baznih stanica u rad Vipnet provede sva potrebna mjerenja u skladu s pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja, a na temelju kojih ide suglasnost Ministarstva zdravlja o puštanju u rad bazne stanice", rekao je direktor razvoja pristupne i prijenosne mreže Vipneta Tomislav Makar.

"Vipnet je iskoristio rupe u zakonu"


Barušić tvrdi: Vipnet je iskoristio rupe u zakonu.

"Vip je postavio baznu stanicu na nelegalno izgrađeni objekt na temelju rupa u zakonu. Znači, po pravilnicima koji sada vrijede, za postavljanje tih baznih stanica nije potrebna građevinska dozvola. Ja osobno mislim da se to odnosi na samu baznu stanicu, a ne da se smije postaviti na nelegalno izgrađeni objekt bez građevinske dozvole", naglašava Barušić.

Također kaže kako je razina zračenja 1700 puta jača od preporuke Europskog parlamenta, no u Vipnetu poručuju:

"Ono što ja mogu komunicirati je da brojke koje su predočene su krivo interpretirane i trebalo bi ih provjeriti prije nego što se uznemirava širi krug ljudi jer one jednostavno nisu točne", poručio je Makar.

I dok ljutiti stanovnici Rudeša i Vipnet nastavljaju bitku, čini se da je najviše profitirao vlasnik kuće na koju je postavljena bazna stanica, koji prema neslužbenim informacijama prima mjesečno oko četiri tisuće kuna. A kako bi izbjegao gužvu, otputovao je na odmor na more.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.