Propagandni trolovi Kremlja imaju stresan, ali dobro plaćen posao

Foto: Andy Black/Flickr

POSTUPAK regrutiranja ruskih, odnosno Putinovih "trolova" je relativno transparentan, javlja Radio Free Europe (RFE) pozivajući se na niz intervjua s osobama koje su radile na širenju propagande.  

Tatiana N, koja je poput drugih intervjuiranih osoba zatražila da se njeno svjedočenje prenese bez prezimena, kaže da je dobro plaćen posao dobila putem oglasa na popularnoj stranici HeadHunter.    

Novinarka je od svibnja prošle godine radila u skladištu veličine 2,500 četvornih metara u predgrađu Sankt Peterburg za plaću od 40,000 rubalja mjesečno, što je značajno više od mjesečnog prosjeka u struci koji iznosi između 25,000 i 30,000 rubalja.

Kako piše RFE, Tatiana se pridružila vojsci trolova koja 24 sata dnevno širi prorusku i protuzapadnu propagandu na blogovima, news portalima i društvenim mrežama unutar i izvan Rusije.

Operaciju financira tvrtka Internet Research u vlasništvu Evgenija Prigožina koji posjeduje i Putinov omiljeni restoran.  

"I tako pišete, pišete i pišete iz perspektive bilo koga," kaže 22-godišnja Tatiana. 

"Možete glumiti kućanicu koja peče tortu i odjednom odluči da ima mišljenje o nečem što je rekao Putin i onda napišete: 'Ova je akcija Vladimira Vladimiroviča spasila Rusiju'".

Detaljne upute

U širenju (dez)informacija sudjeluje 400 zaposlenika koji rade 12-sati dnevno u različitim odjeljcima. Dio je zadužen za osmišljanje tema i zadataka, dio je koncentriran isključivo na komentiranje, dok drugi rade na grafici namijenjenoj društvenim mrežama.

Jedan odjeljak je isključivo posvećen održavanju blogova na Livejournalu u kojima su isprepleteni banalni postovi i gruba propaganda.

Nezavisni list My Region je 11. ožujka objavio i dokumente sa dnevnim zadacima koji obično potječu direktno iz Kremlja i ponekad podrazumijevaju minuciozne detalje o poruci (gledištu) koju blogeri i komentatori moraju proširiti (prenijeti) u javnost.  

Rusi znaju da je tvrtka Internet Research, kojom službeno rukovodi umirovljeni policijski pukovnik Mikhail Bystrov, "farma trolova" još od kraja 2013. godine kad je nezavisni tjednik Novaya Gazeta objavio iscrpno izvješće o "bizarnom planu" čiji je cilj podmetanje lažnih informacija kako bi se naštetilo ugledu pojedinih medija.

Bivši djelatnici kažu da je hijerarhijska struktura unutar tvrtke "mutna" poput ostatka ruske birokracije.

"Podčinjeni ne samo da nemaju pristup menadžmentu, već ne znaju niti tko ga predstavlja. Oni samo znaju 'malog šefa' – takozvanog vođu tima," kaže Tatiana.  

Bivši djelatnici tvrde i da posao podrazumijeva visoku razinu stresa.

My Region je na svojim internetskim stranicama objavio videozapis za kojeg tvrdi da prikazuje radnike kako sprintaju u zgradu u predgrađu Sankt Peterburga uz objašnjene da kašnjenje podrazumijeva novčanu kaznu od 500 rubalja.



"U informacijskom ratu se broji svaka sekunda," kažu. 

Dakako, podjednaku transparentnost o netransparentnom djelovanju "cyber trolova" nudi i Amerika, čije je "Smjernice za propagandu" davno odredio i još uvijek otvoreno zagovara Donald Rumsfeld.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.