Pročitana optužnica u slučaju Brodosplit: Optuženi se ne osjećaju krivima!

SVIH osam optuženih u aferi Brodosplit izjavilo je kako se ne osjećaju krivima. Više od pet godina čekao se početak procesa za slučaj težak 4,7 milijuna dolara u kojim je prvooptuženi Drago Maček sa još sedam osoba optužen za zlouporabu položaja i pranje novca.

U medijima se već neko vrijeme špekulira kako se Maček pokušavao nagoditi sa DORH-om da ga se prihvati kao svjedoka pokajnika. Njegov odvjetnik Anto Nobilo opovrgava ove navode. "Nije to tako, ne slušajte Bajića previše", poručio je Nobilo novinarima.

Odvjetnik Ivana Cesarca, Damir Primorac ističe kako za nikakve dogovore nije čuo. "Ne, to ne mogu komentirati jer to nisam čuo. Čuo sam i vidio ono što se tiče samog kaznenog postupka, a to iz spisa ne proizlazi", rekao je Primorac.

Inače, odvjetnici optuženih uložili su prigovor na vještačenje, ali i na neke od predloženih svjedoka, među koja su i braća Žužul, vlasnici Skladgradnje. Zašto su ovi svjedoci pozvani od strane državnog odvjetnika, te kako su oni vezani za slučaj odvjetnik Primorac ne zna.

"Vjerujte mi, ne znam ni ja ništa o tome osim što sam čitao u medijskim napisima. Međutim, tražio sam danas da državna odvjetnica to detaljno obrazloži kao što je to dužna napraviti po Zakonu o kaznenom postupku. Ona to nije napravila tako da je to za nas velika nepoznanica. Osobno mislim da je to samo prijedlog koji je usmjeren samo na odugovlačenje postupka", rekao je Primorac.

Odvjetnici su ujedno uputili prigovor o dijelu optužnice koja se odnosi na pranje novca. "U ovom slučaju mi smo istaknuli prigovor na to da je moj branjenik, a koliko čujem i ovi drugi, odlukama deviznog inspektorata osuđeni pravomoćno. To nam je argument da se glede toga ne može voditi još jedan kazneni postupak", rekao je Primorac.

Sudac Zoran Kežić razmotriti ce progovore, a u nastavku suđenja saslušati će se preko 50 svjedoka. Sljedeća ročišta zakazana su za 6. i 7. prosinca.

Podsjetimo, nakon upozorenja iz Austrije da se u Brodosplitu pere novac, afera je otkrivena 2006. godine. Prvooptuženi Maček je tada zastupao njemački Wessels koji je naručio četiri tankera, dok je Vukasović u to vrijeme bio direktor Brodosplita, a Luetić komercijalist. Uprava je dogovorila posao po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, a Vukasović je sklopio dodatna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto provizije od ugovorene cijene, pa je, nakon što je Wessels uplatio pet milijuna dolara predujma, 4,7 milijuna vraćeno na naručiteljeve ciparske račune. Novac je prebačen na račun tvrtke u Grazu kojoj je jedini ovlaštenik bio Maček koji je novac dizao i doznačivao ga na račun ostalih optuženih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.