Princ William sletio na Falklandsko otočje na vojnu vježbu

PRINC William jučer je sletio na Falklandsko otočje na šestotjednu vježbu Britanskog kraljevskog zrakoplovstva. William je tamo u ulozi pilota helikoptera. Vježba će se sastojati od potraga i spašavanja, kazali su britanski dužnosnici. Princ William, odnosno poručnik Wales, sletio je u britansku bazu zajedno s još 3 člana britanskog  zrakoplovstva.

Vježba se odvija usred novih tenzija Velike Britanije i Argentine oko Falklandskog otočja. Argentinu je posjet princa dodatno razbjesnio. Las Malvinas, kako Argentinci zovu Falklandsko otočje, je skupina otoka udaljenih 460 kilometara od argentinske obale oko kojih su Britanija i Argentina već ratovale 1982. u desetodnevnom ratu u kojem je stradalo 650 argentinskih trupa i 250 britanskih.

Britanija na otoku od 3000 stanovnika još uvijek drži oko 1000 vojnika. Stanovnici otoka navodno žele ostati pod britanskom upravom.

Prošlog mjeseca Argentina je ponovno podigla tenzije uvjerivši Brazil, Urugvaj i Čile da unutar Trgovačkog bloka Mercosur potpišu rezoluciju kojom bi svakom brodu koji plovi pod zastavom Falklanda bilo zabranjeno uploviti u luku.

Osim svog princa, Britanija na Falklande šalje i jednog od najmoćnijih brodova britanske ratne mornarice pod nazivom HMS Dauntless (Neustrašivi). Dio je to rutinske zamjene brodova u vojnim lukama.

Britanski premijer David Cameron, idući stopama kontroverzne Margaret Thatcher, optužio je Argentinu, odnosno njihovu predsjednicu Cristinu Fernandez, za kolonijalističke pretenzije. Fernandez je uzvratila kazavši Cameronu za mediokritet koji graniči s gluposti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.