Prijeki sud za Antu Kotromanovića

OVAKO razmišlja ministar u zemlji na pragu Europske unije. U drugom desetljeću 21. stoljeća. U modernoj demokraciji. Onoj koja se zaklinje u pravnu državu.

"Mislim da smo naprosto na licu mjesta trebali strijeljati neke bandite koji su ubijali nedužne ljude, pljačkali po selima i kompromitirali ovu besprijekornu vojnu akciju", izjavio je ministar obrane Ante Kotromanović u razgovoru za portal politikaplus.

Ovako su vjerojatno razmišljali i oni koji su na licu mjesta ubijali starce nakon Oluje. Bez suđenja. Bez obrane. Bez ikakvih prava. Metak u čelo i brigada ide dalje.

Između krajnosti

Između sakrivanja ubojica i njihova strijeljanja sigurno postoji još nešto. Ali ministar Kotromanović očito ne zna što. Ili ga, što je još gore, za to nije uopće briga. Godinama je šutio o hrvatskim zločinima nakon Oluje, kao što je godinama žestoko napadao Haaški sud i sve one koji s njime surađuju. Sad je jasno zašto.

Samo nije jasno što takav čovjek radi u hrvatskoj Vladi.

Njegova izjava je skandalozna i vjerojatno bez premca u zadnjih desetak godina. A najgore je to što je izrečena u najboljoj namjeri. Što je onaj koji ju je izrekao mislio da štiti žrtve i osuđuje zločine.

Pa poseže za novim zločinima.

Slikovitost u zločinu

Kotromanović je, toplo se nadamo, samo želio biti slikovit. Bio je opravdano gnjevan zbog ubojstava civila koja su osramotila vojno-redarstvenu operaciju Oluja i na kraju neke generale koštala zatočeništva u Haagu.

Ali slušati jednog ministra kako strijeljanje na listu mjesta spominje kao pravedan odgovor pravne države na ratne zločine, pljačku i palež, vrhunski je politički skandal. I otkriva da je bivša hrvatska vlast sakrivala zločince, a da bi ih ova današnja strijeljala bez hapšenja, bez suđenja, bez prava na obranu, jer samo to smatra pravednom kaznom za počinitelje.

Pokazuje, u krajnjoj liniji, da važni hrvatski ministri, a ministar obrane apsolutno je jedan od takvih, ne poznaju i ne priznaju pravnu državu.

Tuđmanovi i Kotromanovićevi zločinci

Tuđmanova pravna država puštala je bandite da ordiniraju po napuštenim sprskim selima. Ubojice je puštala na slobodu. Njihove zapovjednike štitila od Haaškog suda. A sada Kotromanovićeva pravna država žali zbog toga što se bandite nije strijeljalo na licu mjesta.

Jedan ustrijeli srpsku staricu, hrvatska vojska ustrijeli njega.

Institucije su krive za sve

Još je bizarnije što Kotromanović za sve ono što se događalo nakon Oluje krivi institucije, prije svega ministarstvo policije i pravosuđa. Zašto, pobogu? Zato što nisu hapsili bandite ili zato što ih nije strijeljali na licu mjesta?

Bojimo se i što ministar obrane savjetuje hrvatskim vojnicima u misijama NATO saveza da naprave ako nabasaju na ratne zločince, bandite i pljačkaše. Vjerojatno da ih smaknu na licu mjesta.

Kome trebaju sudovi?

I tako, kao da nije bilo dovoljno to što premijer Zoran Milanović omalovažava Haaški sud i ne priznaje njegove presude hrvatskim generalima, tvrdeći da su nepravedne te da nema te vrste krivnje, već sada njegov kompanjon Kotromanović ne priznaje hrvatske sudove: ne zamjerajući im to što nisu djelovali, već ističući kako ti sudovi zapravo uopće nisu potrebni.

Jer on priznaje samo prijeki sud.

Zbog toga bi ministar obrane trebao snositi odgovornost. I to, da se njega pita, po kratkom postupku.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.