Preminulo je pet radnika kineske tvornice koja proizvodi uređaje za Apple

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

TIJEKOM posljednjih nekoliko mjeseci preminulo je najmanje pet mladih zaposlenika kineske tvornice koja proizvodi uređaje za Apple. Kompanija Pegatron nije potvrdila broj preminulih osoba, no poslali su u četvrtak izjavu u kojoj izražavaju sućut obiteljima, piše CNN Money.  

Iz udruge za ljudska prava China Labor Watch (CLW) tvrde da je među preminulima bio i jedan 15-godišnjak koji je umro od teške upale pluća. Upozoravaju da je dobna granica za rad 16-godina.

Apple je zbog smrtnih slučajeva poslao inspekciju da provjeri uvjete rada u tvornici, no prema njihovom izvješću nije pronađen nikakav dokaz ili povezanost smrti i uvjeta rada u Pegatronu.

CLW tvrdi kako je Shi Zhaokun, preminuli 15-godišnjak, radio 12 sati dnevno, a prema pravilima Applea radnici u tvornicama s kojima posluju ne smiju raditi više od 60 sati tjedno. Roditelji mladića tvrde da je Shi radio između 75 i 80 sati tjedno, javlja New York Times. Shi je također imao dokumente prema kojima je imao 20 godina.

Appleov dobavljač Foxconn također se našao u zanimanju javnosti zbog nekoliko samoubojstava koja su se dogodila prije nekoliko godina zbog teških uvjeta rada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.