Predstavljeno idejno rješenje za spomen obilježje u Sotinu

Foto: Vlado Kos/Cropix

U SOTINU je predstavljeno idejno rješenje spomen obilježja u znak sjećanja na 67 ubijenih i nestalih Sotinjana tijekom Domovinskog rata. Rješenje autora Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića iz Zagreba predstavili su članovima Odbora stradalih mještana Sotina, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, dogradonačelnica Drinka Komljenović i Žaklina Pul, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje u vukovarskoj gradskoj upravi.

Spomen obilježje bit će smješteno u parku na Trgu sotinskih žrtava na kojemu se već nalazi kameni križ na postamentu, a koji tradicionalno služi kao mjesto na kojemu se polažu vijenci, pale svijeće i odaje počast stradalima, doznajemo od gradonačelnika Sabe. Kaže kako je do inicijative za uređenje spomen obilježja došlo u jednom zajedničkom razgovoru.

"Kako se ovdje uvijek obilježavaju obljetnice, onda smo u sklopu ovog parka napravili jedan idejni projekt, za koji mi je drago da je zajedno izrađen sa svim članovima i s onima koji su ovdje u Sotinu, koji su u zajedništvu, samnom i s Gradom pokušali riješiti pitanje nestalih osoba. Dogovorili smo da je to konačno rješenje. Grad će uskoro izdati građevinsku dozvolu, a onda, zajedno u suradnji s Ministarstvom branitelja vjerojatno krajem godine raspisati natječaj i sljedeće godine izraditi ovo spomen obilježje", istaknuo je vukovarski gradonačelnik.

Novo spomen obilježje nadopunit će ulogu postojećeg križa nizom 67 staklenih stupova na kojima će biti ugravirana imena žrtava. Ispod svakog stupa, predviđena je LED rasvjeta, koja bi noću trebala dodatno pojačati dojam posebnosti i uzvišenosti ovog mjesta.

Još uvijek je velik broj nestalih

Članica Odbora stradalih mještana Sotina Amalija Počić, udovica hrvatskog branitelja, zadovoljna je idejnim rješenjem i činjenicom da će konačno u Sotinu biti ispisana imena svih ubijenih i nestalih.

"Već dugo čekamo da pored ovog našeg križa bude još neko spomen obilježje da se vidi koliko je osoba svoje živote dalo u Domovinskom ratu. Još uvijek je velik broj nestalih, velik je broj pronađenih. Očekuje nas zajednička sahrana nedavno ekshumiranih osoba".

"Mislim da se treba obilježiti žrtva tih ljudi. Ponosni smo da će to biti u centru. Jedva čekamo mjesto gdje ćemo moći doći, pomoliti se, pogotovo roditelji djeca i osoba koja još uvijek nisu pronađena. Zadovoljni smo što će svaki taj stupac nositi ime osobe. Ne znam kako će tko shvatiti, ali kad dođeš tu i vidiš ime i prezime, razgovarat ćeš s tom osobom".

Inače, idućega tjedna na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, bit će obavljena identifikacija nedavno u Sotinu ekshumiranih posmrtnih ostataka 13 osoba.

Kako su članovi Odbora stradalih mještana Sotina prihvatili idejno rješenje, Grad Vukovar obavijestit će o tome Ministarstvo branitelja, koje bi trebalo osigurati većinu financijskih sredstava za spomen obilježje u proračunu za iduću godinu. Dio sredstava osigurat će Grad Vukovar, a ukupno je za realizaciju ovog projekta potrebno oko pola milijuna kuna.

Za projektnu dokumentaciju Grad Vukovar je već izdvojio 100.000 kuna. Krajem godine trebao bi biti raspisan natječaj, a iduće godine i realiziran ovaj projekt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.