Pred policijom u Splitu prosvjed zbog uhićenja radnika Jadrankamena

ČETVERO radnika Jadrankamena privedeno je u splitsku Policijsku upravu zbog jučerašnjeg incidenta pred upravnom zgradom u Pučišćima. Prijavila ih je stečajna upraviteljica Anči Bašić, kojoj nisu dali u zgradu, a nisu je ni pustili da se odveze službenom Kijom. Iz okruženja radnika izvukao ju je šef supetarske policije. Tom prigodom u policiju su odvezli i radnika koji je vozilom zapriječio ulaz stečajnoj upraviteljici.

Drpić i radnici sumnjivi zbog poziva na otpor i samovlasti

Zbog novih uhićenja radnika Jadrankamena za 15 sati je ispred Prve policijske postaje zakazan skup potpore. Radnici Jadrankamena i građanski aktivisti pozvali su Splićane da im se pridruže na prosvjedu.

Policija je popodne izvijestila kako Tonča Drpića, vođu radnika Jadrankamena i trojicu njegovih kolega policija istražuje zbog sumnje da su počinili kaznena djela poziva na otpor i samovlasti.

Policija snima prosvjednike

Oko 30-ak radnika s Brača pristiglo je oko 15:30 sati. Ispred policije su ih došli podržati predstavnici Nezavisnog sindikata Brodosplita i radnici upropaštenih tvrtki Brune Orešara Montera i Uzora, njih ukupno dvadesetak. Prosvjednika ima 50-ak.

Prosvjed je mirne naravi i za sada sve prolazi bez ikakvih intervencija policije.

Policija je spremna dočekala prosvjednike s Brača. Pozvali su čak i snimatelje zadužene za snimanje prosvjednika kako bi ih kasnije mogli procesuirati ukoliko za to bude osnove. Iako je prosvjed izazvao veliku pažnju medija, policijskih snimatelja ima čak i više nego televizijskih kamera.

"Radnici Jadrankamena su jedinstveni!"

"Došli smo ovdje kako bi pokazali da su radnici Jadrankamena jedinstveni i da se ne radi o šačici onih koji drugačije misle. Naša odvjetnica Katja Jajaš krenula je zrakoplovom iz Rijeke i očekujemo je u Splitu svaki trenutak. Prema njenim informacijama, policija je prekršila niz zakonskih odredbi privođenjem naših kolega", kazao nam je Joško Drpić, radnik Jadrankamena i prvi rođak i privedenog sindikaliste Tončija Drpića.

"Možemo razgovarati o tome je li jučerašnje ponašanje radnika sa stečajnom upraviteljicom bilo u redu ili ne, ali ja se pitam zašto nije sankcionran onaj koji je doveo Jadrankamen u ovako tešku situaciju. Sada se sankcionira borba za goli život, a oni koji su odnijeli puste milijune i dalje slobodno šetaju", kazao nam je Zvone Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Sutra prosvjed u Zagrebu

Policija zasad šuti oko kriminalističkog istraživanja. Pretpostavlja se da će se oglasiti po završetku obrade. Pokušali smo kontaktirati vođu radnika Tonča Drpića, koji se ni iza 15 sati nije javljao na mobitel. Vjerojatno je prezauzet razgovorom s policijom. Ne zna se zbog čega se obrada toliko odužila.

Mreža solidarnosti je priopćila da će se skup potpore Jadrankamenu sutra održati i u Zagrebu. Okupljanje je zakazano za 14 sati na Zrinjevcu.

Radnici u strahu od likvidacije firme

Bašić je jučer ostala bez vozila, a nije joj ni omogućeno da pregleda poslovne knjige. Drpić je jučer Indexu pojasno da je ne puštaju zato jer se ne slažu s njezinim stečajnim planom. Radnici se pribojavaju da Bašić želi likvidirati firmu, što bi omogućilo vlasniku Bruni Orešaru da proda teren za turističku namjenu i tako ostvari ekstra profit.

Državno odvjetništvo u Splitu zatrpano je brojnim prijavama i postupcima protiv Orešara, svojedobno su i za neisplatu plaća optužili bivšeg direktora Vedrana Vilovića. Sada će se morati baviti i radnicima, koji su se već našli na udaru bivšeg stečajnog upravitelja Ive Bućana. Prijavio ih je, naime, za krađu službenih automobila...  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.