Potpuni krah grčke burze

Foto: FrangiscoDer (Wikipedia)

U GRČKOJ se u utorak odigrala "burzovna tragedija", glavni indeks Athex je tijekom dana pao za gotovo 13 posto, što je najveći pad u povijesti, javlja Market Watch.

Kolaps stiže nakon što je vlada u ponedjeljak navečer povukla neočekivan potez i najavila predsjedničke izbore za 17. prosinca, što otvara put izvanrednim parlamentarnim izborima u 2015.

U političkom kontekstu, stranka krajnje ljevice Syriza trenutačno vodi u anketama i ima realne izglede za pobjedu na prijevremenim izborima. Riječ je o stranci koja zagovara kraj mjera štednje u Grčkoj, vodi kampanju protiv liberalizacije tržišta i čvrsto odbacuje međunarodni program pomoći, odnosno popratne strukturne reforme na kojima inzistira "troika".

"Investitori su se ponovno zagledali u Syrizu i shvatili da je ona u ovom trenutku puno radikalnija od tradicionalne ljevice u Grčkoj," rekao je za Bloomberg Nicholas Veron iz istraživačkog instituta Bruegel u Bruxellesu. "Ako oni preuzmu, vožnja neće biti glatka".

U širem kontekstu nesigurnost oko političke scene u Grčkoj utječe na Europsku središnju banku (ECB).

"Ukoliko postoji nesigurnost oko političke predanosti mjerama štednje to će utjecati na odluku ECB-a o kvantitativnom olakšanju," komentirao je za Market Watch analitičar RBC Capital Marketsa. "Ukoliko to bude slučaj, siječanjski sastanak ECB-a bi mogao biti napet, a banka bi se mogla odlučiti za čekanje rezultata izbora i tek tada odlučiti o budućim mjerama," kaže.

Kolaps koji je Athex iskusio u utorak je gori od neslavnog pada od 9.7 posto zabilježenog 24. listopada 2010. godine kad je kulminirala zabrinutost oko grčkog duga, a oboren je i rekord iz 1989. godine kad su Grčku potresala slična politička previranja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.