Poskupio benzin, pojeftinio dizel

NAKON dvomjesečnog trenda smanjenja rasta cijena goriva, benzini su od ponoći opet poskupjeli i to za pet lipa po litri, a dizelska su goriva za nekoliko lipa jeftinija.

Litra najprodavanijeg Eurosupera 95 od ponoći košta 10,08 kuna po litri (do sad 10,03 kune), nova cijena Eurosupera 98 je 10,39 kuna po litri (do sad 10,34 kune), a litra Eurosupera 100 se od ponoći plaća 10,60 kuna po litri.

Nova cijena Eurodizela je od ponoći 9,39 kuna po litri (do sad 9,41), a plavog dizela 5,75 kuna po litri (do sad 5,83 kune). Od ponoći je cijena plinskog ulja 6,55 kuna po litri, a onog s oznakom Euro 6,76 kuna po litri.

Odluka o vraćanju trošarina "na staro", odnosno podizanju trošarina za 15 lipa po litri goriva, odgođena za dva tjedna, do 24. srpnja

Vlada je prošlog tjedna Uredbom vratila trošarine na razinu prije rapidnog rasta cijena naftnih derivata, odnosno one će biti veće za 15 lipa. Jučer su stupanje te odluke na snagu odgodili za dva tjedna, do 24. srpnja. Na ovu odgodu odluke o povećanju trošarina Vlada se odlučila kako od gorivo zbog dizanja trošarina ne bi ovog tjedna znatnije poskupjelo.

"Uvažavajući uočene poremećaje na tržištu naftnih derivata i s time u vezi trend kretanja cijena naftnih derivata, produžuje se rok stupanja na snagu ove Uredbe na dan 24. srpnja 2012. godine", izvijestili su iz Vlade.


U posljednja dva tjedna došlo do blagog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu

"Istina je kako je u posljednja dva tjedna došlo do blagog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, ali taj rast cijena nije značajan, pa samim time niti porast cijene goriva u Hrvatskoj ne bi trebao biti značajan", rekao je nakon najave ovotjednog rasta cijena goriva predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern u razgovoru za Index.

"Svaki državni proračun dijelom se financira i od trošarina. Vlada nikada nije postavila točno određenu granicu, odnosno cijenu do koje gorivo mora poskupjeti da bi se smanjila cijena trošarina. No, budući da vrlo vjerojatno neće doći do novog skoka u cijenama nafte na svjetskom tržištu, ovaj rast cijena trebao bi biti privremen", ocijenio je Štern.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.