Poplavljena područja: Završena je obnova na 334 objekta

Foto: Hina

DO JUČER je u županjskoj Posavini potpuno završena obnova 334 objekta, a 86 ih je prijavljeno za završni pregled, izvijestila je resorna ministrica Anka Mrak Taritaš.

U postupku obnove su 624 objekta, a gotovo tisuću kuća ljudi obnavljaju u svom aranžmanu, za što im je država isplatila 38,2 milijuna kuna.

Država najviše kuća obnavlja u Gunji i Rajevu selu. U cijeloj županjskoj Posavini bilo je poplavljeno više od 2.500 kuća, od kojih je petstotinjak bilo za rušenje.

Županjska Posavina do idućeg će ljeta biti potpuno obnovljena

Županjska Posavina do idućeg ljeta trebala bi dočekati kraj obnove nakon svibanjske razorne poplave. Najavljeno je to u Ministarstvu graditeljstva, zajedno s predstavljanjem aplikacije "e-obnova".

U šest mjesta županjske Posavine dosad je potpuno obnovljeno tristotinjak objekata, od čega sve škole te ambulanta u Gunji. Osamnaest tvrtki na terenu radi punom parom.

Ministrica Mrak Taritaš najavila je u suradnji s MUP-om reviziju svih sumnjivih podataka o prebivalištima vlasnika kuća popisanih za obnovu. Od 1.600 dosad obrađenih, bilo je desetak pokušaja prijevare, i to prijavom na dvije do tri adrese, što će preuzeti MUP, a sada se iz opreza ide na reviziju kako se u preostalih tisuću predmeta to ne bi ponovilo, rekla je ministrica.

 Vlasnicima koji obnovu objekata rade u svom aranžmanu, država je dosad isplatila oko 38 milijuna kuna. Kako bi cijeli posao tekao po planu, s tvrtkom APIS napravljena je interna aplikacija. Njome će uz tri ministarstva, ono graditeljstva, MUP-a i socijale, uvid u podatke s terena imati i Crveni križ, Caritas i ured za stambeno zbrinjavanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.