Ponta favorit predsjedničkih izbora u Rumunjskoj: Fokusiran na spašavanje gospodarstva

Foto: FAH

RUMUNJSKI premijer Victor Ponta najizgledniji je pobjednik na izborima za predsjednika Rumunjske, o čemu će glasači te bivše komunističke zemlje odlučiti u drugom krugu koji se održava u nedjelju, izvješćuje AFP.

Četrdesetdvogodišnji socijaldemokrat, kojeg podržava većinom ruralno biračko tijelo, ima potporu 54 posto glasača, pokazuju najnovije ankete instituta CURS i Avangarde. No, kako ocjenjuju analitičari, njegov suparnik Klaus Iohannis, kandidat desnog centra i gradonačelnik Sibiua, podrijetlom Nijemac, nije bez šansi.

"Ključ drugog kruga izbora je u mobilizaciji biračkog tijela. Ukoliko glasači iz velikih gradova, koji su skloniji oporbi, izađu na izbore Iohannis ima izgleda", procjenjuje Christian Ghinea, direktor Centra za europske politike. U prvom krugu, podsjeća Ghinea, na izbore je izašlo svega 52,3 posto birača.

Ponta je u prvom krugu osvojio 40,3 posto biračkih glasova, a Iohannis 30,4 posto.

Analitičari se također slažu da će o drugom krugu odlučivati naputci kandidata eliminiranih u prvom krugu. Ocjenjuju da bi bivša ministrica pravosuđa Monica Macovei, ikona borbe protiv korupcije, mogla svoje simpatizere pozvati da daju glas Iohannisu, dok je bivši premijer Calin Popescu Tariceanu u drugom krugu sklon podržati Pontu.

Ponta fokusiran na spašavanje siromašnog gospodarstva

Bivši državni tužitelj i premijer od 2012., Ponta je u predizbornoj kampanji isticao svoje gospodarske uspjehe, obraćajući se biračima umornim od izbornih obećanja u najsiromašnijoj zemlji Europske unije iza Bugarske.


Iohannis se pak obvezao da će u cijeloj zemlji primijeniti uspješan model razvoja svog rodnog grada Sibiua, čiji je gradonačelnik od 2000. godine.

Rumunjska je u drugom tromjesečju ove godine došla u recesiju, nakon što je prošle godine bilježila rast.

Ta bivša zemlja komunističkog bloka pati i od kroničnog lošeg iskorištavanja europskih fondova, bitnih za razvoj njezine infrastrukture, zbog korupcije i neučinkovite administracije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.