Ponovna odgoda dražbe za prodaju kuće srpskog povratnika Petra Kunića

Foto: FAH

NA NAJAVLJENU javnu dražbu za prodaju kuće srpskog povratnika Petra Kunića iz Zagorja, kod Krnjaka, karlovačkom Općinskom sudu nije se danas javio nitko zainteresiran, a obje strane u tom postupku zatražile su odgodu - Željko Petrović, čiji je otac Kunićevu kuću s ugostiteljskim objektom obnovio i njome se koristio, te Kunić kao ovršenik.

Kako je rekao sudac Josip Štrucelj, dražba je odgođena jer se Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje s Petrom Kunićem nagodio o preuzimanju njegova duga ovrhovoditelju Petroviću na sebe.

"Očekujem da će se nagodba riješiti do kraja godine i povlačenjem ovršnog prijedloga te zasad neću najavljivati termin nove dražbe", rekao je Štrucelj.

Petrovićeva odvjetnica Jadranka Miladin-Slaviček rekla je danas za Hinu da će ona Petrovićev ovršni prijedlog "sigurno povući" jer je dug preuzela država, ali joj za to trebaju dva tjedna ili najviše mjesec dana.

"Moja stranka i ja pregovaramo s Državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje o isplati. Treba dogovoriti kolike su kamate i troškovi postupka i tek tada ću moći povući ovršni prijedlog", rekla je Miladin-Slaviček.

Tri otkazane dražbe

Do sada su bile najavljene tri javne dražbe i sve su otkazane, jedna u svibnju, druga u studenome, a ova treća, najavljena za danas, trebala se održati kao 'prva javna dražba', dakle s punim iznosom od 1,3 milijuna kuna početne cijene.

Vinko Petrović dobio je 1996. od države na korištenje Kunićev stambeno-poslovni objekt te mu je nakon postupka iseljenja, da bi se mogla vratiti u posjed vlasniku, povratniku Kuniću (2004.), karlovački sud priznao da je uložio 1,3 milijuna kuna. U međuvremenu je umro pa taj novac potražuje njegov sin Željko Petrović. Nagodbom, koja se temelji na izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi (iz lipnja), država se obvezala namiriti Petrovića i još 15 drugih ovrhovoditelja. Time se od deložacije spašava 15 obitelji koje, poput Kunićeve, ne mogu isplatiti privremene korisnike kojima je sudski priznato da imaju pravo na povrat uloženog novca. Pravo im je priznato jer su ulagali na temelju rješenja koja su dobili od države, u skladu s tada valjanim Programom povratka i zbrinjavanja prognanika, izbjeglica i raseljenih osoba.

Kunić: "Život sada ide ispočetka"


Petar Kunić rekao je danas za Hinu da se konačno oslobodio toga, a sada njegov život "ide ispočetka".

"Do sada sam bio blokiran, a sada čekam da se skinu zabrane s mojih računa i imovine. Za mene od 2004. godine traje mučan postupak naknade za ulaganja Vinka Petrovića u moju imovinu iako to od njega nisam tražio", rekao je Kunić.

Nagodba je u konkretnom slučaju posljednjih tjedana bila otežana i zato što je Državni ured od Kunića tražio da u dokumentu kojim država preuzima njegov dug potpiše da neće više na domaćim i stranim sudovima tražiti nikakve naknade.

Državni je ured u međuvremenu odustao od zahtjeva da Kunić nema pravo potraživati tzv. izmaklu dobit zato što se nije mogao baviti ugostiteljstvom, ali je Kunić odustao od zahtjeva da se i njemu nadoknadi novac koji je uložio u svoj objekt, kao što se to priznavalo drugim povratnicima ili naseljenicima koji su sami obnavljali. Naime, Petrović nije obnovio cijelu kuću, nego samo prizemlje.

Pupovac: Treba se boriti za svih 15 obitelji

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac rekao je za Hinu da bi slučaj Kunić trebalo automatski primijeniti i na ostalih 15 obitelji čija je imovina pod ovrhom od ukupno pet milijuna kuna, ali "zna da se to neće dogoditi jer naša država ne funkcionira tako" pa je još "jako mnogo posla oko tih prava i stambenih pitanja".

"Treba se boriti za svaki slučaj. Što se Kunića tiče, mogu reći konačno jer je to ono što je trebalo biti riješeno davno prije, kada su Kunić i drugi Kunići mogli početi novi život i nove poslove", rekao je Pupovac i zauzeo se za to da javnost pokaže više interesa za teškoće i životne muke u kojima žive ljudi na područjima posebne državne skrbi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.