Policija kod Kalema pronašla pištolj s mecima

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

12. OŽUJKA, dan prije nego je protiv Joze Kalema podignuta optužnica zbog prijevare teške 103 milijuna kuna, policija je kod njega pronašla pištolj s mecima.

"Vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske uprave karlovačke 12. ožujka 2014. godine zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o oružju sankcionirali 53-godišnjeg hrvatskog državljanina s riječkog područja. On se kao suvozač nalazio u osobnom automobilu riječkih registracijskih oznaka, te je utvrđeno da je kod sebe imao vatreno oružje i streljivo koje nije držao sukladno odredbama Zakona o oružju i za kojeg u tom trenutku nije posjedovao odobrenje za držanje i nošenje, a koje inače posjeduje. Vozilom je upravljao 63-godišnji hrvatski državljanin s riječkog područja.", potvrdili su za Index iz karlovačke policije ne želeći otkriti o kojim se osobama radi.

No, kako smo doznali, radi se upravo o najboljem Linićevom prijatelju. Njegov je automobil zaustavila policija zbog prebrze vožnje te prilikom pretrage automobila pronašla pištolj i metke.

Prema Zakonu o oružju, oružje se ne smije nositi bez oružnog lista. Također, oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobi koja nije ovlaštena posjedovati ga, a osobito djeci, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe. Oružje i streljivo moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva. Iznimno, fizička osoba kojoj je izdan oružni list za držanje oružja, smije nositi takvo oružje samo radi popravljanja ili prepravljanja te korištenja na strelištu, nenapunjeno u odgovarajućim navlakama ili kovčezima.

Linić tvrdi da mu podmeće paraobavještajno podzemlje

Dan nakon pretresa automobila, protiv Kalema i njegove tvrtke RI Petrol je podignuta optužnica pred karlovačkim Općinskim sudom zbog prijevare teške 103 milijuna kuna. Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je objavilo kako se optužnicom predlaže oduzimanje nezakonite imovinske koristi od riječkog trgovačkog društva čijeg direktora tereti za prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Linić je nakon podignute optužnice protiv Kalema, u nekoliko javnih istupa, čvrsto stao iza svog prijatelja te kazao kako se razne podzemne i paraobavještajne službe bave blaćenjem njegovog imena, spomenuo je i špijune koji ga žele optužiti da je pokrao riječku tržnicu. Dodao je da se ne namjerava odreći prijatelja te da zna puno o Kalemovim poslovima. 

Koliko je Liniću važno prijateljstvo s Kalemom svjedoči i činjenica da je u ljeto 2012. godine Linić u Podravci, tvrtci u državnom suvlasništvu, lobirao za Kalemov biznis - suradnju Podravke s Euro-Petrolom, iako su u to vrijeme već mjesecima iz Vlade stizale najave Linićevog povratka u Nadzorni odbor hrvatske naftne kompanije Ine. Tajni sastanak Podravkinim menadžerima i prodajnim operativcima donijelo je Petrolove kartice za gorivo. I Vlada i Podravka po pitanju Linićevog prisustva sastanku su se "branile šutnjom", ne pojasnivši što je Linić ondje radio.


Screenshot: Podravski list

Milanović javno protiv Linića

Milanović je Liniću još iz Australije javno poručio kako prijatelje treba pogledati u oči i pitati ih što je istina, što Linić nije želio komentirati. Premijer mu je i danas poslao javnu poruku: U politici nema prijatelja. Dodao je kako mu zamjera što je javno uputio poruku da Kalemu i njemu podmeće protuobavještajno podzemlje.

"Sada je podignuta optužnica. O optužnici odlučuje sud. Vidjet ćemo na sudu je li osoba kriva ili je DORH pogrešno podnio optužnicu. Ali dovoditi državno odvjetništvo u vezu s paraobavještajnim podzemljem, to ne možemo raditi. Ako imate prijatelja protiv kojeg je podignuta optužnica, vi se kao ministar od toga morate zaštititi. Jer nemaju svi prijatelje koji su ministri financija.  S ovom optužnicom policija nema nikakve veze, to sam provjerio. Optužnicu je podigao DORH. Mi koji smo članovi Vlade se tu moramo povući", kazao je Milanović i dodao da si ne mogu dopustiti emotivne odnose u ovom poslu.

> Milanović napao Linića, ali ostavlja ga na mjestu ministra financija

> Linić: Znam puno o Kalemovim poslovima

> Milanović o Liniću i Kalemu: Ja bih svog prijatelja pogledao u oči i pitao ga je li to istina!

> DORH: Jozo Kalem nije u pritvoru zato što ne ugrožava istragu

> Linić: Prijatelja se ne odričem, a Kalem je moj prijatelj

> Kako je Linić izgradio Kalemovo prljavo carstvo

> Podignuta optužnica protiv najboljeg Linićevog prijatelja Kalema: Tereti ga se za prijevaru tešku 103 milijuna kuna

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.