Pogledajte kako izgleda hotel Marjan, svega 200 metara od ureda splitskog gradonačelnika!

Foto: Index

I KADA ga nema, bez Keruma se, čini se, ne može. Premda se maknuo iz javnog života, što je za političara i saborskog zastupnika vjerojatno presedan, njegova prisutnost i dalje se vrlo snažno osjeća u Splitu. 

Eko bomba u srcu grada, na 200 metara od gradonačelnika

Evo, Marjan. Svega dvjestotinjak metara od ureda splitskog gradonačelnika Ive Baldasara nalaze se tone smeća i potpuno poplavljena garaža i donje etaže negdašnjeg splitskog prvokategornika. Prava eko bomba u srcu grada, na korak do Banovine gdje je Kerum sve donedavno stolovao.

S obzirom na preizgrađenost objekta, kojeg je projektirao Jerko Rošin, a amenovao Branko Poljanić, njegov bivši zaposlenik tada na dužnosti pročelnika za urbanizam, teško je odnekud početi, ali na samom ulazu u budući Hilton teško je ne čuti huk vode koji dopire iz podruma. Kada se malo poviri, vide se dva klima uređaja, čitav niz kabela nemarno raširenih po prostoriji i mlaz vode koji šiklja u podzemlje.

Voda i električni uređaji pod naponom vidljivi su i sa istočne strane kojom dominira oronula fasada. Nema dizalica, nema radnika. Odavna. Zadnji dodatak kompleksu je kućica za naplatu parkiranja prebačena iz Jokera. Ne zna se čemu. Jedino ako Kerum ne misli urediti parking usred gradilišta. 

Garaža djeluje krajnje apokaliptično. Sve je poplavljeno i natrpano škovacama.

Na sjevernoj strani, nema vode, samo tona smeća i mačke koje su se, čini se, odlično aklimatizirale na nove uvjete u Kerumovoj investiciji života.

Baldasar: Grad Split je nemoćan, radi se o privatnom vlasništvu

"Mi smo tu nemoćni. Radi se o privatnom vlasništvu. Eventualno ako nešto zasmrdi, mogli bi poslati sanitarnu inspekciju", kaže splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji se napokon predomislio oko vezivanja na Zapadnoj obali te je pokrenuo proceduru da se ipak nešto utrži od brodica koje će se vezati pred Kerumovim hotelom. I Baldasar priznaje da se time dalo na dodanoj vrijednosti nekretnine, no sada smatra da je ipak bolje da se nešto utrži kada se nautičari privezuju.

Dodanu vrijednost Kerum će, nema sumnje, znati iskoristiti u pregovorima koji se vode za hotel, njegovu crnu rupu koja je povukla u propast i ostale obiteljske tvrtke koje su imovinom i novcem jamčile za povrat kredita kojeg je dignuo za preuređenje. Adriatic d.d. završio je u predstečajnoj nagodbi sa 191 milijuna kuna duga, od čega 72 radnika potražuju 8,5 milijuna kuna.

Recepcioner Lino: S Kerumom sam klupu dijelio, a danas me više ne poznaje

Lino Alujević, recepcioner je s 32 godine staža. U Marjan je ušao 1980. godine i novi mu je gazda bio vrlo poznato lice.

"Ja i Kerum smo školske kolege. Više je bio kod mene, nego doma. Ja sam ga naučio hodati po betonu", priča Lino, koji je zadnju kunu od Keruma dobio prije sedam mjeseci, a doprinose za mirovinsko i zdravstveno ne plaća mu već godinu i pol dana.

"Nekad smo klupu dijelili, a danas me više ne poznaje. Obolio sam, smršavio 13 kilograma. Supruga mi je otišla, a ja i dvojica sinova živimo od majčine mirovine od 1.300 kuna. Tražim samo ono što mi pripada, kao i druge moje kolege. Kerum mi duguje 113 tisuća kuna, a ja ne znam što ću sutra", očajan je Lino koji je na Facebooku pisao i Vladi. Nije mu bilo jasno kako Kerum može u Sabor, a dužan je radnicima. Administratori su mu poručili da u Sabor biraju na izborima, a da se za eventualne probleme s poslodavcem može obratiti inspekciji.

Problemi su, kaže Lino, počeli 2009. godine kada je Kerum zatvorio hotel. 

"Selio nas je po svojim firmama, ja sam neko vrijeme radio u Nevi u Podstrani. Prije sedam mjeseci kazao nam je da što je platio, platio je. I da neće više. Kerume, daj mi zarađeno. Svoju dicu lipo hraniš, a moja gladuju", poručio je gazdi bivši školski kolega.

Sindikalist Andrić: Kerumu ipak treba skinuti kapu jer je zadržao radnike

Sindikat turizma i usluga pregovara s Kerumom kako da se osiguraju potraživanja radnika. Štrajk ne mogu organizirati jer je tvrtka u predstečajnoj nagodbi, pojašnjava predsjednik sindikata Eduard Andrić.

"Pred dogovorom smo s Kerumom kojem ipak treba skinuti kapu što je zadržao radnike, a nije ih proglasio viškom, što je mogao napraviti kada je kupio hotel. Ako sve bude u redu, radnici bi se  svojim potraživanjima uknjižili na imovinu", kaže sindikalist Andrić.

Kupac hotela trebao bi se riješiti zabilježbi, a njih je već poprilično tako da će naplata radničkih potraživanja i dalje biti krajnje neizvjesna. Što je najgore, Lino i kolege i dalje neće dobijati ni plaću, a ni zaostatke. Od čega će živjeti?

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.