Podržavate li osnivanje jedinstvenog Registra humanitarne pomoći?

Foto: Cedior.org

CENTAR za društvene inovacije i održivi razvoj predložio je osnivanje jedinstvenog Registra humanitarne pomoći Republike Hrvatske. Radilo bi se o crowdfunding platformi koja bi obuhvaćala informacije o svim humanitarnim aktivnostima u RH.

"Predloženi model ima izuzetnu vrijednost jer istovremeno rješava tri ključna problema trenutnog sustava humanitarne pomoći: nedovoljnu vidljivost, financijsku neefikasnost i netransparentnost prikupljanja pomoći", tvrde iz Centra za društvene inovacije i održivi razvoj.

Registar ima veliku podršku javnosti

Dodaju da bi osnivanje takvog centra, osim što mnogima može pomoći, bilo i od izuzetnog značaja za gospodarstvo jer bi značajno doprinijelo upoznavanju građana s konceptom crowdfundinga. "S obzirom na veliki ekonomski potencijal koji leži u njemu, Europska komisija inzistira da se razvoj crowdfundinga postavi visoko na popis prioriteta svih članica Unije", tvrde iz centra.

Otkako je predstavljena, inicijativa za osnivanje Registra iz dana u dan bilježi sve veću potporu građana i državnih institucija. Ovu inicijativu tako podržavaju Grad Zagreb, HZJZ, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Zaklada Nora Šitum, Udruga Ljubav na djelu, Udruga za autizam - Zagreb, kao i brojne firme i građani.

Sve humanitarne akcije na jednom mjestu

Putem ovog Registra bi se tako skupljao novac za sve aktivne humanitarne akcije u Hrvatskoj. Novac koji nakon određene humanitarne kampanje ostane neiskorišten bi se, prema prijedlogu Centra, ravnomjerno raspoređivao na sve korisnike Registra koji u tom trenutku sakupljaju novac ili na korisnike koji sakupljaju novac u istoj kategoriji.

Podršku ovoj inicijativi pružili su i pružatelji usluga internetske naplate koji su se spremni odreći vlastite provizije kako bi sav prikupljeni novac išao u ciljanu namjenu. Centar za društvene inovacije i održivi razvoj stoga trenutno provodi kampanju kako bi prijedlog osnivanja Registra postao dio novog Zakona o humanitarnoj pomoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.