Podravka putem javne dražbe prodaje dionice Mirne, Mirna: Prodaja je protuzakonita!

 Foto: Foto: M. Mijošek/Glas Istre

PODRAVKA je ovlastila Investicijsko društvo Interkapital za organizaciju i provođenje prodaje dionica Mirne d.d. koje ima u zalogu.

Podravka je vlasnik 155.329 dionica što čini 42,20% ukupno izdanih dionica, a koje je dobila u zalog od tvrtke Pluris iz Fima grupe.
 
Prodaja u postupku izvansudskog namirenja provest će se putem javne dražbe koja će biti oglašena 13. ožujka 2014. god.
 
Da podsjetimo, tvornica za preradu ribe Mirna našla se pred stečajem, nakon što je Ministarstvo financija odbilo predstečajnu nagodbu. Odbijanje predstečajne nagodbe dovelo je do međusobnih optužbi Ministarstva financija, uprave Mirne te Podravke.
 
Unatoč rješenju o obustavi postupka predstečajne nagodbe kao i jasnoj namjeri Ministarstva financija da ovim načinom Mirnu pošalje prema stečaju, radnici i Uprava Mirne i Geneza zajednički nastavljaju borbu za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta.
 
Na Zboru radnika, održanom krajem veljače, direktorica Geneze Valentina Ljubešić radnicima je obećala da će u najkraćem roku model radničkog dioničarstva biti gotov. Stoga je u ime radnika, Geneza osnovala novo društvo, Mirna Rovinj d.o.o., kojem će radnici postati stopostotni vlasnici.
Modelom radničkog dioničarstva, koji će ovih dana biti prezentiran javnosti, radnici će putem tvrtke Mirna Rovinj d.o.o. postati i većinski vlasnici Mirne d.d.
 
Mirna: Prodaja izvansudskim putem je protuzakonita!
 
Iz Mirne tvrde da prodaja dionica te tvrtke i namirenje izvansudskim putem nije dopušteno i da je protuzakonito.
 
Naime, temeljem članka 495. st.2. Zakona o tržištu kapitala izričito je zabranjeno namirenje izvansudskim putem u slučaju kada je založno pravo zasnovano prisilnim putem.
 
Podravka je založno pravo na dionicama Mirne d.d. prisilnim putem i to Rješenjem o ovrsi Trgovačkog suda u Varaždinu od 17.6.2010. godine. Donošenjem rješenja o ovrsi i zapljenom dionica, stječe se založno pravo prisilnim putem.
 
Budući da je doneseno rješenje o ovrsi kojim se steklo prisilno založno pravo na dionicama Mirne d.d., prodaja je moguća isključivo unutar ovršnog postupka i pod uvjetima Ovršnog zakona, navode iz Mirne.
 
Osim toga, kada se prodaja provodi u ovršnom postupku, kao ovršna radnja, već samo zbog toga nije dopušteno prodavati predmet ovrhe izvansudskim putem.
 
Stoga, prodaja izvansudskim putem je zabranjena. Pravni posao sklopljen izvansudskim putem smatra se ništetnim jer je protivan prisilnom propisu.
 
Provedba izvansudske prodaje povlači materijalnu, ali i kaznenu odgovornost, zaključuju u Mirni.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.